Het vervolg

  • nestvoorweb

© Harold Naeye

Toen het idee voor ComingWorldRememberMe ontstond, was het de bedoeling om de land-art-installatie een permanente plaats te geven op het Niemandsland. De symboliek van de kleien beeldjes die uiteindelijk zouden vergaan in de bodem waar de klei vandaan kwam en waar 100 jaar geleden zo veel mensen het leven lieten, maakte de cirkel voor ons in alle opzichten rond.

Door het karakter van de locatie bleek uiteindelijk dat de volledige land-art-installatie maar tijdelijk in het provinciedomein De Palingbeek kon blijven staan. We blijven dit zelf tot op de dag van vandaag natuurlijk jammer vinden, maar kunnen hier niet omheen. De voorbije jaren zochten we dan ook naar een respectvolle manier om de installatie na afloop van de expo af te bouwen.

Algauw werd beslist om de beeldjes zo veel mogelijk terug te laten keren naar zij die essentieel waren in hun ontstaan: de makers. Het provinciebestuur besloot iedereen vanaf 15 november 2018 de kans te geven om een beeldje op te komen halen. Zo verspreidden heel wat beeldjes zich over Vlaanderen en ver daarbuiten om op verschillende plekken een permanente herinnering worden aan de 600 000 slachtoffers. Opdat nooit vergeten wordt.

In het paviljoen aan The Bluff kreeg het werk Coming World van kunstenaar Koen Vanmechelen een permanente plaats. In het ei bevindt zich een usb-stick met daarop de namen van de 600.000 slachtoffers reeds geregistreerd in de Nemenlijst, gekoppeld aan de naam van een van de peters/meters van het project.
Het grote oerei van kunstenaar Koen Vanmechlen zal samen met de kleine beeldjes in de loop van 2019 een nieuwe bestemming krijgen in het provinciedomein zelf.