BEELDJES OP

maandag 26 november 2018

Op zondag 25 november werden de laatste bbeeldjes opgehaald. Het is dus niet meer mogelijk om nog beeldjes op te halen uit de installatie.
Wie via cwrm@west-vlaanderen.be een groot aantal beeldjes heeft gereserveerd om intern te verdelen onder de deelnemers van een mobiel atelier kan deze beeldjes nog altijd ophalen op de afgesproken datum. Deze beeldjes werden opzij gezet.

onkruid

Regelmatig komen er vragen van bezoekers over het onkruid in de land-art-installatie. Het was van bij het begin van het concept de bedoeling van kunstenaar Koen Vanmechelen en curator Jan Moeyaert dat de installatie deel zou uitmaken van de prachtige natuur van dit domein. Dat de natuur gaandewef de installatie zou overnemen, maakte deel uit van de hele visie. Mede om dit proces te vertragen werd er wel een biologisch afbreekbare worteldoek onder de beeldjes gelegd. Stappen om het onkruid te verwijderen worden er verder niet ondernomen. Sommige bezoekers nemen aanstoot aan dit onkruid, maar wij zien het net als een mooie cyclus die perfect pas binnen de artisitieke visie en missie van het project. De klei, die voor een groot deel uit de Ieperse bodem komt, wordt letterlijk teruggegeven aan de natuur op deze plaats waar zoveel bloed en levens verspild werden.

 • The making of
 • boek_voorweb_3
 • boek_voorweb_4
 • boek_voorweb_2
 • boek_voorweb
 • boek_voorweb_5
 • boek_voorweb_6

The making of

Wil je graag ons hele verhaal nog eens rustig nalezen en bekijken? Dat kan! Het verhaal over het ontstaan van ComingWorldRememberMe bundelden we in de uitgave The making of. Dit verslag met prachtig beeldmateriaal van onder andere fotograaf Harold Naeye werd aangevuld met de gedichten van Willie Verhegghe die te lezen en te beluisteren zijn langsheen poëzieparcours Ode Aan de War Poets. Ook de bijhorende kalligrafische vertalingen van de gedichten zijn terug te vinden in deze publicatie. Dit boek is voor €20 te koop in het onthaal of kan online besteld worden via cwrm@vzwkunst.be. (Verzendkosten €5,50)

 • de land-art-installatie

De land-art-installatie bezoeken

Vanaf vrijdag 30 maart is de land-art-installatie vrij toegankelijk voor het publiek. Alle informatie om je bezoek te plannen kan je vinden op deze website onder het luik ‘bezoek’

De eerste beeldjes

 

Eindelijk is het zover: de eerste beeldjes werden ondertussen geplaatst in provinciaal domein de Palingbeek in Zillebeke. Nog tot 26 maart 2018 bouwen we er samen met honderden vrijwilligers verder aan de land art installatie van Koen Vanmechelen die vanaf 30 maart 2018 vrij toegankelijk is voor het publiek.

 • kerst

CWRM tijdens de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zijn de ateliers in Nieuwpoort en Ieper ook gewoon open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens tussen 13u30 en 18u. 
Zoals elk jaar warmen we in het atelier in Bommenvrij onze deelnemers op met gratis koffie, thee en chocolademelk vooraleer we ze terug de verfrissende zeelucht insturen. Welkom!

Aan allen warme kerstdagen, sprankelende eindejaarsfeesten en een gezond 2018 gewenst!

 • DSC_0477

ATELIER IEPER aanstaande Zaterdag uitzonderlijk vroeger gesloten

Komende zaterdag (21 oktober) is het CWRM-atelier in Ieper door omstandigheden uitzonderlijk maar geopend tot 16u30 in plaats van 18 uur.

Visit Flanders promofilm


We zijn bijzonder tevreden over deze video die Antica Productions maakte. Met de video wil Visit Flanders een bezoek aan Flanders Fields en in het bijzonder aan onze land art installatie promoten. De video toont op een heel serene manier de essentie van ComingWorldRememberMe en de herdenking van WOI. Wij kijken zelf al uit naar het eindresultaat dat vanaf 30 maart 2018 te zien zal zijn in provinciaal domein De Palingbeek!

 • 624

CWRM in Canada

Op dit moment zijn we met ons mobiele atelier in Canada waar iedereen tot en met aanstaande zaterdag beeldjes kan komen maken in de Citadel van Halifax.

 • YOGA7840

Vaste ateliers tijdelijk enkel toegankelijk na reservatie.

Beste bezoeker,

Er staan de komende dagen heel wat groepen ingepland in onze ateliers in Nieuwpoort en Ieper. Voor ons is het van groot belang dat de workshops echt een belevingservaring zijn en de deelnemers zich niet moeten opjagen. Ook de vrijwilligers moeten in staat zijn om iedereen even goed te kunnen begeleiden. Daarnaast moet het ook logistiek haalbaar zijn om met een klein team alles op te volgen.
Daarom hebben we besloten om vanaf vandaag tot en met maandag 2 oktober onze beide ateliers enkel maar toegankelijk te maken voor groepen die een workshop reserveerden. Op die manier kunnen onze vrijwilligers de mensen die gereserveerd jebben op een rustige manier ontvangen. Bedankt voor jullie begrip.

het CWRM-team

 • Advertentie CWRM_2

Opbouw land art installatie

Tussen 1 februari 2018 en 26 maart 2018 zullen we volop bezig zijn met de opbouw van de land art installatie ComingWorldRememberMe in domein Palingbeek in Ieper. Graag nodigen we al onze peters en meters uit om ons daarbij een dagje te komen helpen. Inschrijven hiervoor doe je via cwrm@vzwkunst.be. Meer informatie over het land art installatie vind je hier op de website. 

 • coverfoto

De teller staat op 552.000 beeldjes

Ondertussen zijn er al 552.000 beeldjes klaar voor onze land art installatie. De karavaan met mobiele ateliers trekt de komende maanden opnieuw het land door en ook in onze vaste ateliers in Ieper en Nieuwpoort is het gezellig druk. Maak jij ook graag nog een van de allerlaatste beeldjes? Dat kan nog tot eind maart 2018.

 • YOGA7877

459.000 beeldjes voor ComingWorldRememberMe

De vaste workshops in Ieper en Nieuwpoort draaien op volle toeren en onze mobiele ateliers hebben de afgelopen maanden het land rondgereisd. Vandaag staat de teller dan ook op 459.000 beeldjes.
Wil je ook graag nog deelnemen aan een workshop of een mobiel atelier organiseren? Dat kan nog tot eind maart 2018. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info via cwrm@vzwkunst.be

 • website

330.000 beeldjes voor CWRM

Vandaag staat de teller op 330.000 beeldjes voor de land art installatie. Al meer dan 120.000 mensen namen individueel of in groep deel aan CWRM in een van de vaste of mobiele ateliers. Daarnaast maakte een enthousiast WAAK-team het voorbije jaar op semi-ambachtelijke wijze 210.000 beeldjes. 
"We zijn er dan ook van overtuigd dat we het vooropgestelde aantal van 600.000 tijdig zullen behalen om in maart 2018 de indrukwekkende participatieve land art installatie ComingWorldRememberMe te realiseren op het provinviaal domein Palingbeek te Ieper." aldus Jan Moeyaert, intendant van vzw Kunst. 
Wie graag al een eerste indruk krijgt van de uiteindelijke installatie, kan tijdens de opneingsuren terecht in het atelier in Nieuwpoort waar met 10.000 beeldjes al een eerste simulatie van de land art installatie werd gemaakt.

 • waak

210.000 beeldjes door WAAK-team

Een enthousiast WAAK-team maakte het voorbije jaar op semi-ambachtelijke wijze beeldjes in het atelier waarvoor Wienerberger ruimte ter beschikking stelde in hun vestiging Pottelberg. Deze samenwerking met WAAK en Wienerberger startte met een proefatelier in november 2015 en blijkt een jaar later, met 210.000 beeldjes, meer dan succesvol. Gisteren werd het WAAK-team dan ook terecht in de bloemetjes gezet. Zij ontvingen in het CWRM-atelier in Nieuwpoort elk een ambassadeurskistje uit de handen van intendant Jan Moeyaert.

 • magnus

ACTIE!Ook wij geven aan de start van het nieuwe jaar graag cadeautjes. De eerste vijf bezoekers die in januari in het atelier in Nieuwpoort ambassadeur worden van CWRM krijgen naast hun kistje ook het boek 'Where the Children Sleep' mee naar huis. Deze beklijvende neerslag van de ontmoetingen die fotograaf Magnus Wennman had met verschillende vluchtelingenkinderen in Europa hoort bij de reizende tentoonstelling 'Where the Children Sleep' die tot vorige zaterdag te zien was in onze expo-ruimte. De opbrengst van de verkoop van het boek gaat integraal naar de UNHCR.

 • kerst

openingsuren kerstvakantie

Ook tijdens de kerstvakantie zijn onze ateliers in Ieper en Nieuwpoort open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 13u30 tot 18u. Enkel op zaterdag 24/12 en zaterdag 31/12 sluiten we onze deuren al om 17u.

Wie in het atelier in Nieuwpoort een beeldje gaat maken, kan er nog tot 8 januari de foto-tentoonstelling Where the Children Sleep bezoeken. Meer info over deze expo vind je hier op onze website. Na het maken van een beeldje en een bezoek aan de expo kan je er ook de hele kerstvakantie nog wat napraten bij een gratis kopje koffie, thee of chocolademelk met een stukje cake.

Het voltallige CWRM-team wenst u graag een warme Kerst en een geweldige start van wat hopelijk een gelukkig 2017 wordt.

 • Banner_human_small

'Where the Children Sleep' - fototentoonstelling Magnus Wennman

Magnus Wennman, winnaar van twee World Press Photo Awards en viervoudig winnaar van de Swedish Photographer of the Year Award, ontmoette kinderen in verschillende vluchtelingenkampen en op hun zwerftocht door Europa. Het verhaal over wanneer de nacht valt is een levend verhaal waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is.

In het CWRM-atelier in Nieuwpoort wordt zijn expo voor het eerst getoond in België. Wie hier tijdens de herfstvakantie peter of meter wordt, kan er na het maken van een beeldje en een bezoek aan de expo nog even napraten bij een gratis kopje koffie, thee of warme chocolademelk met een stukje cake. Welkom!

ComingWorldRememberMe genomineerd voor Britse award

website

The British Guild of Travel Writers, nomineert dit jaar ComingWorldRememberMe als een van de drie meest waardevolle cultuurtoeristische projecten in Europa.

Dat is de grootste Britse organisatie voor professionele reisjournalisten. Al veertig jaar lang houdt de organisatie jaarlijks een prestigieuze prijsuitreiking.  Naast verschillende prijzen voor het journalistieke werk van hun leden kent de organisatie ook drie awards toekent aan waardevolle cultuurtoeristische projecten. Op basis van presentaties selecteerde een jury drie genomineerden per categorie. Met Cité du Vin (Frankrijk) en Chaplin’s World (Zwitserland) als concurrenten bevindt ComingWorldRememberMe zich alvast in mooi gezelschap in de categorie Europa.

vzw Kunst

ComingWorldRememberMe wordt georganiseerd door vzw Kunst en kadert binnen het artistieke herinneringsproject GoneWest/ Reflections on the Great War, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen ter herdenking van WOI. Ondertussen werden al iets meer dan 250.000 beeldjes gemaakt voor de installatie die samen met kunstenaar Koen Vanmechelen en duizenden participanten wordt ontwikkeld.

Hart onder de riem

Eind juni raakte echter bekend dat vzw Kunst dat ze haar subsidies verliest vanaf 2017. De nominatie voor deze prestigieuze British Guild of Travel Writers Award is dan ook opnieuw een hart onder de riem voor het hele team van vzw Kunst en haar partners, die momenteel hard vechten voor het voortbestaan van hun projecten. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 6 november in Londen.

Bekijk het volledige artikel hier: http://www.focus-wtv.be/nieuws/comingworldrememberme-genomineerd-voor-britse-award#

 • CWRM op verplaatsing

CWRM op verplaatsing

Misschien komt een van onze mobiele ateliers binnenkort wel bij jou in de buurt te staan
Hieronder alvast een overzicht van de planning voor de eerste maanden.

02/09 tem 12/09:   stad Mortsel

12/09 tem 23/09:   gemeente Kapellen

17/09 tem 23/09:   gemeente Ploegsteert

23/09 tem 26/09:   domein De Gavers, Geraardsbergen

30/09 tem 07/10:   gemeente Bilzen

3/10 tem 10/10:   De Heilige Familie, Ieper

08/10 tem 25/10:   stad Turnhout

10/10 tem 17/10:  stad Oostende

21/10 tem 31/10:   gemeente Melle

24/10 tem 02/11:   gemeente Opwijk

07/11 tem 14/11:   gemeente Alveringem

08/11 tem 16/11:   vzw Tordale, Torhout

04/11 tem 17/11:   gemeente Sint-Amands

14/11 tem 21/11:   Sint-Catharinecollege, Geraardsbergen

16/11 tem 23/11:   scholengemeenschap Leiepoort & VTI, Deinze

18/11 tem 25/11:   Gezinsbond Aartrijke

19/12 tem 26/12:   gemeente Meulebeke

 • 12671675_10207487645521622_6348460919650030150_o

OP NAAR DE 600.000!

CWRM-vrijwilligster Chantal kreeg op paasmaandag onder andere deze 40 Canadese jongeren op bezoek in het atelier in Ieper. Zo fijn om ook het enthousiasme van deze jongeren te mogen ervaren!

 • 12901069_469997076523553_9080255206213206666_o

Samenwerking vzw Huize Tordale en CWRM

Vzw Huize Tordale is een dienstencentrum dat streeft naar maximale levenskwaliteit voor meer dan 350 mensen met een verstandelijke beperking, zowel jongeren als volwassenen. Ze bieden breed toegankelijke ondersteuning op vlak van wonen, werken, leren en ontspannen. Daarnaast specialiseren zij zich in ondersteuning aan mensen met autisme of ernstige emotionele of gedragsproblemen. Tordale wil er, samen met de maatschappij, voor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking hun leven zelf zoveel mogelijk kunnen sturen en kwaliteitsvol kunnen uitbouwen.

Sinds begin maart worden in de Beelderij van Tordale Lichtervelde dagelijks beeldjes gemaakt voor CWRM. Daarnaast engageerde Tordale zich ook voor het samenstellen van de certificaten voor in de mobiele ateliers. We zijn deze partner natuurlijk zeer dankbaar voor hun enthousiaste bijdrage!

 • human

Expo 'Human' van Yann Arthus-Bertrand

De opbouw van onze expo rond de film 'Human' van Yann Arthus-Bertrand loopt om praktische redenen wat vertraging op.

Deze tentoonstelling in de expo-ruimte in het atelier in Nieuwpoort zal van eind april tot eind september gratis bezocht kunnen worden door al onze peters en meters.

 • 12778897_462439087279352_4302825685376878979_o

week van de vrijwilliger

Ook wij willen tijdens deze week van de vrijwilliger een welgemeende 'Dank je wel!' de wereld insturen. 
Met het team vaste vrijwilligers en de vrijwilligers die overal in Vlaanderen een handje toesteken in de mobiele ateliers kan CWRM rekenen op vele enthousiaste mensen die zich dagelijks inzetten voor de werking van het project. Zij zijn van essentieel belang in het bereiken van onze vier hoofddoelstellingen: herdenken - helpen - reflecteren - verbinden.

 

CWRM @ IEPER

ieper

Gisteren bezorgden de leerlingen van de Heilige Familie uit Ieper 98 vluchtelingen een onvergetelijke dag.
Ze namen deel aan een workshop beeldjes maken, speelden hockey, bezochten het museum Flanders Fields en woonden een speciale Last Post bij.

link artikel: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ieper/asielzoekers-vergeten-even-hun-zorgen-a2600116/

 • team WAAK

WAAK maakt 200.000 beeldjes

Op maandag 25/01 startte onze samenwerking met maatwerkbedrijf WAAK. In de loop van 2016 en 2017 zal een team van WAAK instaan voor een productie van 200.000 beeldjes. Deze beeldjes worden gemaakt in een CWRM-atelier bij Koramic - Pottelberg, een afdeling van onze partner Wienerberger.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.42602?video=1.2550441

 • Vrijwilligers

Groepsfoto vrijwilligers

Graag maken wij van deze kans nog eens gebruik om onze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en enthousiasme.
Hun hulp is van onschatbare waarde voor het verspreiden van onze visie en het uitwerken van onze missie. Zij vormen een
essentiële schakel in de realisatie van de uiteindelijke land art installatie ComingWorldRememberMe.

Vlnr : Myriam Swaegers, Chantal Devriendt, Patrick Herregat, Anne Marie Tassiaux, Marleen Louagie, Youri Van Miegroet, Annie Van Acker, Machteld Meeschaert, Jean-Marie Van Elslande

(niet op de foto : Sissi Boelens, Els Debaene, Nadine Debergh, Eric Derdaele, Nok Masschelein, Leen Philips, Marc Quagebeur, Rudy Van Acker)