het verhaal

  • beeldjesveldvoorweb
  • beeldjesvoorweb

© Harold Naeye

Het project ComingWorldRememberMe maakte deel uit van het grooschalige herrinneringsproject GoneWest/Reflections on the Great War van de Provincie West-Vlaanderen. In opdracht van het provinciebestuur voerde vzw kunst dit project uit samen met kunstenaar Koen Vanmechelen.

600 000 beeldjes voor 600 000 namen, daarmee begon in 2010 het verhaal. Met ComingWorldRememberMe wilden we alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem herdenken door voor elk slachtoffer een symbool te creëren. Hiermee wilden we hen op een artistieke manier een plaats geven in onze geschiedenis, maar meer nog in ons heden en onze toekomst. 

Dat het bovenal een participatief project moest worden, stond al snel vast. We wilden duizenden mensen verbinden in het maken van een groots kunstproject en samen met hen reflecteren over het belang van vrede. In 2014 begonnen we aan deze tocht, die ons op zoveel plaatsen, bij zoveel mensen en langsheen zoveel verhalen zou brengen.

Gespreid over een periode van vier jaar gingen tienduizenden mensen verspreid over Vlaanderen en daarbuiten aan de slag in een van onze vaste of mobiele ateliers om er een of meerdere van de 600 000 kleien beeldjes te maken. Met de naam New Generation verwijst een enkel beeldje enerzijds naar de kunstpraktijk van Koen Vanmechelen en anderzijds naar de boodschap van ons participatief artistiek project. New Generation stelt een menselijke figuur voor die, ineengedoken en in zich gekeerd, zichzelf en de wereld beschouwt. Door zijn houding laat de figuur zijn ruggengraat duidelijk zien, een aspect dat ook tijdens de workshops veel aandacht kreeg. Na het persen met de kleipers werd de ruggengraat van elk beeldje nog eens manueel benadrukt, ‘versterkt’ door de maker. Zo is de figuur klaar om zich terug te ontplooien, om terug overeind te ­komen. In dit opzicht staat New Generation ook symbool voor de kracht van de mens en voor een hoopvolle toekomst. Het is een beeld dat stilte uitstraalt, een beeltenis van een mens die zijn fragiliteit laat zien, maar tegelijkertijd ook zijn sterkte.

Niet enkel tijdens de workshops verbonden we mensen met elkaar. Voor elk beeldje maakten we ook een dog tag met daarop de naam van een van de slachtoffers van WOI die het In Flanders Fields Museum verzamelde op De Namenlijst. Op de dog tag kwam ook telkens de naam van een peter of meter. Zo werden verleden en heden concreet met elkaar verbonden.

In het voorjaar van 2018 verzamelden we de 600 000 beeldjes samen met enkele grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen in een indrukwekkende land-art-installatie in provinciedomein de Palingbeek. Als locatie werd gekozen voor het Niemandsland en The Bluff, een van de zwaarst bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog.
De 600 000 dog tags werden in een groot glazen kunstwerk van Koen Vanmechelen verzameld, als heldere referentie aan de hoeveelheid oorlogsslachtoffers, maar ook aan de veelheid aan nationaliteiten en generaties die in de herdenking verenigd zijn.

Toch eindigde ons verhaal niet hier. Met ComingWorldRememberMe wilden we namelijk niet alleen het verleden herdenken, we wilden letterlijk ook een steentje bijdragen aan de toekomst van jonge mensen wereldwijd. Doordat de deelnemers aan de workshops via een financiële bijdrage peter of meter werden van ons project, konden we kinderen helpen die vandaag in fysieke en/of psychische nood zijn ten gevolge van oorlogssituaties.  Dat gebeurde concreet via de Noord­-Zuidwerking van de provincie West­-Vlaanderen en via The Cosmogolem Foundation van Koen Vanmechelen. Op die manier werden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden en werd de land art-installatie een grens- en generatieoverschrijdend symbool van vrede.

In het najaar van 2018 werd de installatie terug ontmanteld. De 600 000 beeldjes konden opgehaald worden door iedereen die er een plaatsje voor had, als permanent aandenken aan het project en de verbondenheid die het teweeg bracht. Het glazen kunstwerk met de dog tags in en het werk Remember Me bleef staan. Voor het werk Coming World wordt in de loop van 2019 een nieuwe bestemming op het domein gezocht.