De 1ste stap om je rijbewijs B te behalen

Het theorie-examen is één van de onderdelen die je moet halen om je rijbewijs te bemachtigen. Voordat je begint met rijlessen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Je hebt vast vele vragen, zoals hoe gaat het in zijn werk en wat kun je verwachten? Al deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

De 1ste stap om je rijbewijs B te behalen
© Pixabay.com

Theorie leren
Je begint eerst met het leren van de theorie voordat je start met het theorie-examen. Het is aan jou hoe je dit wilt gaan doen. Het is mogelijk om theorielessen te volgen of een boek te kopen en zelfstandig te leren. Heb je meerdere malen de theorie doorgenomen? Goed, want nu is het tijd voor een oefenexamen. Tegenwoordig kun je online rijbewijs oefeningen maken. Erg handig, omdat je dit overal kan doen en wanneer jij tijd hebt. Door een oefenexamen kom je erachter hoe goed de stof is blijven hangen en op welke onderdelen je fouten maakt. De fouten die je hebt gemaakt worden jouw leerpunten. Deze onderwerpen lees je nog eens extra door in het boek. Maak meerdere oefenexamens, want zo ben je optimaal voorbereid op het echte theorie-examen. Je komt niet voor verrassingen te staan en het kan helpen tegen de zenuwen op de dag van het examen.

Theorie-examen
Vanaf je 17de kun je het theorie-examen doen. Je mag zelf kiezen bij welk examencentrum. Bij aankomst in het examencentrum is het belangrijk dat je je identiteitskaart mee hebt genomen, want anders kun je niet deelnemen. Het examen bevat 50 meerkeuze vragen. Er moeten minimaal 41 punten worden gehaald van de 50 om te slagen. Je begint eerst met 50 punten. Wanneer een vraag fout is of onbeantwoord, gaat er 1 punt vanaf. Voor een fout antwoord bij een vraag over de maximumsnelheid of voor zware overtredingen geldt 5 punten aftrek. Zware overtredingen vallen onder de 3de en 4de graad. Dit kan bijvoorbeeld zijn: door een rood licht rijden of inhaalverboden negeren. Elke vraag wordt voorgelezen en is te zien op het beeldscherm. Nadat de vraag is voorgelezen, krijg je 15 seconden de tijd om antwoord te geven. Uiteindelijk mag je dus maximaal 1 grote fout maken en 4 kleine fouten of 9 kleine fouten. Als je klaar bent met het examen is het mogelijk om de foute antwoorden terug te zien.

De 1ste stap om je rijbewijs B te behale
© Pixabay.com

Geslaagd
Wanneer je geslaagd bent, moet je na het examen meteen een oogtest doen. Dit gebeurt tevens in het examencentrum. Slaag je niet voor de test? Dan moet je een afspraak maken met een oogarts. Is alles goed verlopen? Dan krijg je een attest. Hiermee ga je naar het gemeentehuis om een voorlopig rijbewijs aan te vragen. De uitslag van je theorie-examen blijft 3 jaar geldig. In deze tijd moet het praktijkexamen worden gehaald.

Niet geslaagd
Het is niet mogelijk om op dezelfde dag nog een theorie-examen af te leggen als je niet slaagt. Hierna mag je het examen nog een keer opnieuw maken. Als je weer een onvoldoende haalt, ben je verplicht om eerst 12 uren theorieles te volgen bij een erkende rijschool. Let op dat je bij de derde poging het getuigschrift indient van de rijschool waar je de theorielessen hebt gevolgd. Wanneer een vierde poging nodig is voor het examen, ben je niet verplicht om opnieuw de theorielessen te volgen.

One reacties op “De 1ste stap om je rijbewijs B te behalen

  1. Waardevolle tips voor het halen van je theorie-examen. Het is een aanwinst dat je tegenwoordig oefenexamens kunt doen ter ondersteuning van je theoriecursus. Toch blijft altijd het devies: blokken, blokken, blokken. Over je rijexamen moet je niet te lichtvaardig nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *