Zo puzzel je werk en gezin in elkaar

Honderdduizenden moeders en vaders in België kampen ermee om een juist evenwicht te vinden tussen een beroepsloopbaan en een gezond gezinsleven. Uitstippelen van een juiste balans is niet altijd even makkelijk. Om zowel je gezin, je kids, de werkgever en je collega’s niet te ontgoochelen is het vaak nodig om de juiste middenweg te zoeken. Flexibiliteit speelt hier immers een belangrijk rol. In dit artikel ‘Enkele tips hoe je werk en gezin combineert’ worden enkele handvatten aangereikt hoe je dit het beste kan aanpakken.

Zo puzzel je werk en gezin in elkaar
© Pixabay.com

4 tips die je kan ondernemen op het werk

1. Bereid je voor tijdens een sollicitatiegesprek

Wie een carrièreswitch voor ogen heeft of uitkijkt naar een nieuwe job, onderzoekt eerst op voorhand het gevoerde familiebeleid van de onderneming waar je hebt gesolliciteerd. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek vragen of het bedrijf in kwestie glijdende uurroosters heeft. Concreet vragen stellen geeft je immers een goede indruk van hoe het gesteld is met de bedrijfscultuur en de kindvriendelijkheid van de onderneming.

2. Blijf positief ingesteld

Iedereen kent wel eens een baaldag, maar in plaats van erover te jammeren bij de manager hoe zwaar je het hebt om de combinatie gezin en werk het juiste evenwicht te vinden, kan je misschien even uit de doeken doen tegen welk probleem je op structureel vlak tegen de muur loopt. Het zoeken van een alternatieve oplossing kan soms wonderen verrichten.

3. Blijf beschikbaar voor je werk

Toon je goede wil om beschikbaar te blijven tijdens je werkuren. Voorzie dat je altijd voldoende tijd besteed aan je gezin. Zorg er altijd voor dat je klanten en collega’s ruim op voorhand weten wanneer je ter beschikking staat voor je werkgever. Aan de andere kant zullen ze op het werk begrip tonen dat je ook tijd met je gezin wil doorbrengen.

4. Kijk uit naar een andere job

Wanneer je je volledig misbegrepen voelt op je werk, overweeg dan de optie om van werkgever te wisselen. Probeer een bedrijf te zoeken die begrip toont voor je situatie en daar rekening mee wil houden.

Zo puzzel je werk en gezin in elkaa
© Pixabay.com

3 tips wanneer je thuis bent

1. Plan iets om te ondernemen met je gezin bij thuiskomst

Wanneer je thuis komt van je werk, zorg dat je gezin centraal staat. Een planning maken helpt hierbij. Wanneer je een bepaalde avond of dag voorziet om iets met het gezin te ondernemen, kunnen de kinderen en je partner eveneens vooruit plannen en naar iets uitkijken.

2. Schakel je bedrijfstelefoon uit

Het is vaak heel moeilijk om afstand te nemen van je werk op je vrije dagen. Nochtans zou het niet misstaan als je de gsm zou uitschakelen en de binnenkomende gesprekken alleen maar via voicemail kunnen worden opgenomen. Je kan wel op de voicemail het nummer doorgeven van je collega wanneer je afwezig bent op het werk zodat alles toch vlotjes kan worden afgehandeld.

3. Sla niet altijd mea culpa

Wees ervan bewust dat de perfecte ouder niet bestaat. Het is heel belangrijk dat er een gulden middenweg wordt gevonden tussen het werk en het gezin. Sla geen mea culpa als je je soms gestresseerd voelt door de omstandigheden die werk en gezin met zich meebrengen. Overleg met je partner, vrienden en collega’s eventueel om bepaalde zaken op een positieve manier te verbeteren in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *