Wat als er een wereld zonder geld zou bestaan? In onze huidige wereld lijkt alles om geld te draaien. De hoeveelheid geld die jij hebt, is bepalend voor de manier waarop jij jouw leven inricht. Het is van invloed op jouw welzijn, jouw gezondheid en jouw geluk. Dit veroorzaakt heel veel ellende op de wereld. Er ontstaat ongelijkheid, macht en andere onaangename zaken. We houden deze wereld met elkaar in stand. Hoe zou de wereld eruit zien als geld niet bestond?
Een wereld zonder geld
Stel je eens voor hoe een wereld zonder geld eruit zou zien. Iemand vindt het bijvoorbeeld heel erg leuk om brood te bakken. De broden die de bakker bakt, geeft hij weg aan degenen die brood willen. Daar hoeft hij niets voor terug. Maar hoe komt hij dan aan meel? Er is vast ook iemand die graag meel verbouwt. Die kan dit geven aan de bakker. En hoe komt degene die meel verbouwt aan grond? Grond is er voor iedereen. Het is van niemand een bezit. Dit voorbeeld kan natuurlijk voor nog veel meer situaties gelden zoals het bouwen van vliegtuigen zodat mensen op reis kunnen. Er zijn vast wel creatievelingen die het leuk vinden om vliegtuigen te bouwen. In een dergelijke samenleving zijn alle activiteiten veel meer gericht op de behoeftes van de medemens.
Daarnaast zal de kunst en cultuur niet meer afhankelijk zijn van subsidies. De subsidies bepalen dus niet meer in hoeverre muziek en dans beoefend kunnen worden.
Een liefde- en passievolle wereld
Als we kunnen leven zoals bovenstaande omschrijving, dan zal er veel ruimte ontstaan voor het leven vanuit passie en liefde. Het gevolg daarvan zal waarschijnlijk ook vrede betekenen. Oorlog bijvoorbeeld ontstaat wegens machtsmisbruik en macht komt voort uit het hebben van bezit. Hier werken we allemaal aan mee. Meestal onbewust. Daarnaast is het moeilijk om je te onttrekken aan een maatschappij dat gericht is op geld en macht. We leven vanuit ego in plaats van jouw eigen bewustzijn. Daar worden we niet gelukkiger door. Geld maakt uiteindelijk niet gelukkig. Saamhorigheid, voor elkaar zorgen en liefde zorgen voor geluk. Geluk voor de hele wereld.
Verandering van binnenuit
De verandering van een geldeconomie naar een wereld zonder geld moet van binnenuit komen. Wij hebben dit allemaal zelf in de hand. We moeten uitgaan van lange termijn doelen voor de mensheid. Hierbij moet iedereen zich afvragen hoe je aan iedereen een basiszekerheid kan bieden met behulp van de draagkracht van de aarde. Het zal in het begin lastig zijn om te ontvangen zonder daarvoor iets terug te willen geven. Je kunt erop vertrouwen dat het wordt terugbetaald, maar misschien niet aan jou en niet direct. Je leert vertrouwen op de samenleving. Je relaties zullen waarschijnlijk ook dieper worden omdat je op elkaar moet kunnen bouwen. Samen ben je namelijk verantwoordelijk voor elkaar en de wereld. We moeten het idee dat we voor alles geld moeten betalen om te kunnen leven op aarde loslaten. Laten we samen een mooiere wereld creëren en de geldeconomie achter ons laten.
Ik ben het helemaal met dit artikel eens. Het zou voor de ontwikkeling van de mensheid een enorme stap voorwaarts zijn. Mijn idee is dat men wel naar school gaat, en ook moet werken. Je krijgt niets betaald maar je hoeft ook nergens meer voor te betalen. Armoede zal verdwijnen, het zal de mensheid meer verbinden. minder criminaliteit, fraude etc. iedereen heeft toegang tot medische zorg, onderwijs. minder werkloosheid want als iedereen moet werken dan kan iedereen minder gaan werken. Onderzoeken die niet stoppen omdat er geen geld meer is. Enz. Enz. Ik kan wel bladzijden vol schrijven over dit onderwerp. Ik zou wel eens in contact willen komen met mensen die er ook zo over denken, lekker brainstormen.
Ik worstel hier ook al lange tijd mee. En voel meteen ook hoe moeilijk dit gaat zijn. Alles draait om geld. Onze bijdrage aan een maatschappij zou datgene moeten zijn wat we kunnen. Samen delen zou de basis moeten zijn. Balans tussen gebruik van de beschikbare voeding en herstel van waar het vandaan komt. Mikken op ontwikkeling van jezelf en niet het eindeloos verrijken van jezelf. Ontwikkeling moet het doel zijn. Leuk om hier over te filosoferen. Velen zullen dit te idealistisch vinden en de deur dicht houden. Ik vind dat het tijd is om andere wegen te bewandelen.
Voordat Columbus Amerika ontdekte was er in heel Amerika, Noord, Midden en Zuid, een economie zonder geld.
Het was een Zelfvoorzienings, Ruil- en Voorraad Economie.
Dat is al lang bekend, maar op onze Universiteiten wordt dat verzwegen.
Daar wordt dat gewoon genegeerd, want daar is er maar een soort economie, de geld-economie.
Dat klopt dus van geen kanten
maar de onwetende studenten die daar komen, accepteren dat.
Ze zouden zelf eens verder moeten zoeken.
Zoek maar eens uit hoe geniaal het Inca-rijk was georganiseerd.
Geen voedseltekorten, maar overschotten.
Geld bestond niet, en was ook helemaal niet nodig.