De voor- en nadelen van windenergie

Je hoort veel over windenergie in het nieuws, maar ook op andere plaatsen. Is dit nu voordelig of juist niet? Lees snel verder om daar achter te komen.

De voor- en nadelen van windenergie
© Pixabay.com

De kracht van energie halen uit de wind

Het is natuurlijk een prachtig streven om energie uit de wind te halen. Het heeft namelijk meerdere voordelen, maar ook zo zijn nadelen. In dit artikel bespreken we eerst de voordelen van deze vorm van energie en vervolgens enkele nadelen. Zo heb je een globaal overzicht en kun je je eigen mening vormen.

Goed voor het milieu

Het belangrijkste voordeel kun je waarschijnlijk al raden: dat is dat het zeer goed is voor het milieu. Zeker met de huidige klimaatproblemen in het achterhoofd, worden er naar verschillende alternatieven gekeken om onze huidige energietoevoer te veranderen. Energie uit de wind halen kan dan een uitstekend alternatief zijn. Het voordeel is namelijk dat dit niet zorgt voor een CO2 uitstoot. Iedereen hoor je over de CO2 uitstoot als gevaar voor het klimaat. Energie door de wind helpt de verandering van het klimaat tegen te gaan.

Het raakt niet op

Een ander voordeel is dat de wind niet op gaat. De wind blijft altijd en het is dus een ideale energievoorziening voor de langere termijn. Andere manieren van energie opwekken raken uiteindelijk een keer op namelijk. Een groot nadeel, want dat is iets wat je graag wil voorkomen. Daarom wordt energie uit de wind ook zo gestimuleerd door de overheid en andere personen die begaan zijn met het milieu. Het zorgt ervoor dat je altijd een bron hebt, ook in tijden van wanhoop.

Windmolens
© Pixabay.com

Nadelen

Natuurlijk heeft deze vorm van energie ook enkele nadelen. Wat zijn de belangrijkste nadelen. Met andere woorden: waarom zijn er veel mensen tegen deze manier van energie? Lees hieronder de belangrijkst redenen die tegenstanders vaak aanvoeren.

Het kost meer geld

De belangrijkste reden is natuurlijk dat windenergie meer geld kost dan andere vormen van energie. Het nadeel is dat de consument het liefst altijd voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Principes kunnen snel verloochend worden als het om het financiële aspect gaat. Ook wel logisch natuurlijk, want niet iedereen heeft het even breed. Het is gemakkelijker om idealistisch te zijn als je meer te besteden hebt. Om windenergie te stimuleren maakt de overheid dan ook gebruik van subsidie. En ook daar hebben veel mensen dan weer wat tegen. Want dit stuit veel mensen tegen het zere been, want dat is natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn.

Vervuilen van het landschap

Een ander probleem waar veel mensen tegenaan lopen is dat windmolens het landschap vervuilen. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, want het is geen esthetisch hoogstandje. Een groot probleem is vaak dat iedereen ermee eens is dat er moet worden opgetreden tegen klimaatverandering, maar tegelijkertijd hebben mensen liever niet dat er windmolens in hun buurt komen. Doe maar ergens anders, is dan een veelgehoord statement. Maar als iedereen zo denkt dan is er natuurlijk nergens een plek voor windmolens en dat is dan ook het grootste probleem. In de toekomst komen er misschien alternatieven voor om dit meer esthetisch te maken. We zullen zien wat de toekomst brengt, want die is altijd zeer onvoorspelbaar.

One reacties op “De voor- en nadelen van windenergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *