Plexiglas: hoe reinigt u dit het best?

Tijdens de coronacrisis is de verkoop van plexiglas-platen gestegen, plexiglas roept de verspreiding van pandemische ziekteverwekkers een halt toe en wordt nu veel gebruikt in wachtkamers, bibliotheken, apotheken, restaurants en gedeelde werkplekken. Deze kunststofplaten moeten in de meeste gevallen iedere dag worden gereinigd, dit is relatief eenvoudig maar vereist wel wat extra aandacht.

© Kunststofplaten

Het reinigen en proper houden van plexiglas vergt meer aandacht dan reguliere beglazing, omdat het een stuk gevoeliger is voor krassen. Het is dus niet verstandig om met producten als Glassex of spiritus aan de slag te gaan, deze zorgen ervoor dat vuildeeltjes (zoals zand en stof) niet oplossen en daardoor kunnen er krassen ontstaan. Wat kunt u dan wel gebruiken om uw kunststofplaten te reinigen? Wij leggen het u uit.

Plexiglas reinigen

1. Lauwwarm water, afwasmiddel en een microvezeldoek

Meng één liter water met vijf milliliter afwasmiddel en giet dit over het plexiglas. Gebruik eventueel een zachte spons, hiermee wrijft u de grove vuildeeltjes weg. Daarna kunt u met een microvezeldoek het oppervlak proper wrijven. Het is belangrijk dat u hier een microvezeldoek voor gebruikt en geen katoenen poetslap of vaatdoek, want deze zorgen voor krassen terwijl een microvezeldoek de stofdeeltjes opneemt en verder geen beschadigingen veroorzaakt. Wring de doek uit als dit nodig is, een doek die te nat is zorgt voor een onzuiver resultaat.

2. Vuplex

Bij het reinigen van plexiglas-platen is het belangrijk om te voorkomen dat het materiaal statisch geladen wordt. Dit trekt vuildeeltjes aan die gemakkelijk weg te wrijven zijn, maar daarbij opnieuw krassen achterlaten. Als u gebruik maakt van Vuplex voorkomt u dat het plexiglas statisch geladen wordt en brengt u daarnaast een extra coating aan op het oppervlak. Door deze coating trekt het plexiglas minder vuil aan en blijft het oppervlak voor langere tijd proper.

© Kunststofplaten

Extra tips

• Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen zoals wasbenzine, aceton en thinner. Deze middelen verzwakken het oppervlak, maken het week en laten een (onherstelbare) waas achter.
• Is uw plexiglas sterk vervuild door een dikke laag stof? Dan kunt u het glas het beste met een compressor schoon blazen. Reinig het vervolgens met een ruime hoeveelheid lauwwarm water. Wrijf de ruit niet droog, maar laat het drogen aan de lucht. Daarna kunt u met een microvezeldoek de overige vuildeeltjes verwijderen.
• Wanneer het plexiglas beschadigd is of zichtbaar veel krassen vertoond, dan is schoonmaken niet meer voldoende. Het plexiglas moet gepolijst worden. U heeft hier schuurpapier, schuurwol, een polijstschijf, polijstpasta, boormachine en een propaanbrander voor nodig. Heeft u deze producten niet in huis, dan kunt u dit uitbesteden, maar met de juiste manier van reinigen kan het polijsten u bespaard blijven.

Onderhoud is belangrijk

Het goed en op de juiste manier onderhouden van plexiglas is belangrijk. Het vergt wat meer aandacht dan reguliere beglazing, maar u krijgt er op de lange termijn veel voor terug. Het gebruikt van een product als Vuplex verlengt de levensduur van uw kunststofplaten en zorgt ervoor dat polijsten u bespaard blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *