Je bent met je kleuter op bezoek bij een vriendin en je speelse oogappel stoot per ongeval een kostbare siervaas om. Of zoonlief is aan het voetballen met zijn vriendjes en schiet per ongeluk met de bal een venster bij de buurman stuk? Je weet maar nooit, maar een ongeval loert om elke hoek. Om je te beschermen tegen zulke ongelukkige ‘toevallen’ kan je je best indekken via een verzekering. Dit wordt ook wel de familiale verzekering genoemd. In deze blog ‘Wat dekt een familiale verzekering en wat is het?’ lees je praktische informatie waarom je voor deze bijkomende verzekering moet kiezen.
Een familiale verzekering is niet verplicht in België
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Een familiale verzekering is niet verplicht in België. Maar uit cijfers van de overkoepelende verzekeringsvereniging Assuralia blijkt wel dat negen op de tien Belgen een familiale verzekering hebben afgesloten. En dat heeft één bepaalde hoofdreden: niet opdraaien voor de kosten die werden gemaakt door een ongelukkig toeval van omstandigheden en hierdoor een financieel debacle vermijden. Als je ervoor kiest om een familiale verzekering af te sluiten, zal je wel moeten nachecken welke dekking deze verzekeringspolis aanreikt. Zo kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan.
Wat dekt een familiale verzekering?
Kort gezegd vergoedt een familiale verzekering alle beschadigingen die jij of iemand uit je gezin – huisdier inbegrepen – berokkent aan derden. Met derden wordt bedoeld iedereen die geen verwantschap heeft met je gezin. Volgens de Belgische wet ben je immers verplicht om elke persoon te vergoeden die materiële of lichamelijke schade heeft geleden door jou toedoen of iemand in gezinsverband. Vandaar de term familiale verzekering.
Voor wie is de familiale verzekering bestemd?
Iedereen die bij jou staat gedomicilieerd, valt onder de familiale verzekering. Dat geldt uiteraard voor jezelf, maar ook je partner, je kinderen en iedereen die bij jou officieel staat ingeschreven. Ook je huisdieren vallen hieronder. Een praktisch voorbeeld. Je dochter studeert aan de universiteit en zit op kot. Tijdens de week wanneer ze niet bij jou verblijft en een dom voorval krijgt, blijf je gedekt door de familiale verzekering. Net als een fietsongeval indien je niet harder dan 45 kilometer per uur hebt gereden met je speedelec of segway.
Waarvoor dient een familiale verzekering niet?
Bij sommige gevallen springt je familiale verzekering niet in de bres. Enkele praktische voorbeelden:
– je beschadigt eigen spullen of verwondt iemand uit je gezin
– materiële schade van eigen woonst of huurwoning, veroorzaakt door brand, rook of vuur
– iemand uit je gezin die ouder is dan 18 jaar, beschadigt opzettelijk bezittingen van iemand anders
Wat te doen als je zelf slachtoffer bent van een ongeval?
Wanneer je zelf slachtoffer wordt van een dom ongeval of nalatigheid van iemand anders en je eist een schadevergoeding, maar de andere partij heeft daar geen oren naar. Dan kan je niet terugvallen op een familiale verzekering. In dat geval bestaat er wel een optie bij het afsluiten van een familiale verzekering. De zogeheten rechtsbijstand. Dat is een bijkomende aanvulling op de familiale verzekering die je vergoedt wanneer je zelf schade ondervindt. Deze keuzemogelijkheid zorgt er voor dat je zowel bijstand als juridische hulp krijgt bij het verkrijgen van een schadevergoeding.