Als je afscheid moet nemen …

Afscheid nemen is een van de moeilijkere dingen in het leven. Soms willen we het misschien niet onder ogen komen en ook de zinsnede ‘afscheid nemen bestaat niet’ moet mensen troosten door de situatie te relativeren. Het feit blijft dat we soms vrienden, familieleden of collega’s uit moeten zwaaien. Misschien gaat het om een verhuizing of een verandering van baan. In het ergste geval moeten we afscheid nemen van iemand die terminaal ziek is. Of we afscheid nemen en hoe we dat doen, zal ons lang bijblijven. Veel mensen vinden afscheid te confronterend en willen het daardoor uit de weggaan. Hoewel dit begrijpelijk is, is het beter om jezelf te leren hoe je iemand vaarwel zegt.

Als je afscheid moet nemen ...
© Pixabay.com

Accepteer je gevoelens
Stel dat je een nieuwe baan hebt. Het is logisch dat je aan de ene kant opwinding en enthousiasme voelt. Het is een nieuwe fase in je leven en nieuwe uitdagingen houden het leven interessant en uitdagend. Tegelijkertijd voel je je misschien angstig en zelfs verdrietig, want je oude collega’s ga je natuurlijk missen. Hierdoor kun je terugdenken aan een geweldige tijd die je hebt gehad en je voelt opeens een golf heimwee opkomen. Betekent dit dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt? Absoluut niet! Dat je je oude baan of oude woonplaats mist, hoort erbij en het is dus heel normaal. Het is beter al deze gemengde gevoelens te accepteren. Goed afscheid nemen van je collega’s is ook raadzaam, want op deze manier sluit je een mooie periode op een mooie manier af.

Vul de leegte op
Stel dat je laatste kind het huis uit is gegaan en je je daardoor wat eenzaam voel. Of misschien rouw je over de dood van een goede vriend of een familielid. Hoewel je ook in dit soort situaties je gevoelens moet accepteren, is het niet goed je leven maar stil te zetten. Gun jezelf ook wat afleiding door een nieuwe fase in je leven te beginnen. Doe een cursus die je altijd al hebt willen doen, pak een oude hobby op of begin een nieuwe hobby. Ook sporten kan een grote hulp zijn, omdat dit stress verlagend werkt.

Afscheid
© Pixabay.com

Praat erover
De beste manier om je gevoelens te accepteren is door er met een vertrouwd persoon over te praten. Leg hierbij uit dat je gemengde gevoelens hebt en welke gevoelens dat zijn. Vertel waarom je je zo voelt en, indien jij de keuze hebt gemaakt om afscheid te nemen (bijvoorbeeld wanneer je verhuist), waarom jij die stap wilde zetten. Misschien dat je vertrouwenspersoon je gerust kan stellen of nieuw inzicht geeft. Zelfs als diegene enkel een luisterend oor biedt, kan praten over je gevoelens al heel verhelderend zijn. Jezelf de woorden horen uitspreken, helpt je namelijk bij acceptatie.

Het afscheid nemen
Bijna iedereen heeft wel eens gezegd: “Ik ben niet zo goed in afscheid nemen.” Het is eigenlijk heel normaal dat we een emotioneel beladen moment uit de weg willen gaan. Tegelijkertijd is het nemen van afscheid de start van acceptatie. Een situatie verlaten, zonder je geliefden gedag te zeggen, zal zorgen voor schuldgevoelens en veel spijt. Hoe moeilijk het ook is, geef toe aan je emoties en gevoelens en bezie het afscheid als de eerste stap naar de nieuwe fase in je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *