Feiten & fabels over lingerie

Over lingerie is er al veel gezegd en geschreven. Maar wat is er nu eigenlijk van waar en wat kun je bij de onzin rekenen? In onderstaand artikel geven we je een greep uit de feiten & fabel-box van de lingerie.

Feiten & fabels over lingerie
© Pixabay.com

Draag een te kleine BH voor een natuurlijk push-up

FABEL

Een te kleine BH zit niet alleen niet comfortabel, het is bovendien slecht voor je borsten en borstweefsel. Een te kleine BH geeft met andere woorden te weinig ondersteuning aan je borsten. Vergeet ook het push-up effect. Het teveel aan borst wordt gewoon aan de zijkanten en zelfs onder de BH eruit geduwd. Is het je bedoeling om een cupmaatje groter te dragen, koop dan een echte Push-up BH in jouw maat.

Voor elke BH aankoop, moet je opnieuw de maat nemen

FEIT

Dat is helaas waar. Het is vervelend, maar zeer aanbevolen om elke keer als je een nieuwe BH koopt je omvang en cupmaat op te meten. Je borsten veranderen namelijk gedurende je leven. En een BH geeft alleen wat hij belooft als je ook de correcte (cup)maat draagt.

Het is het beste om je borsten te laten meten zonder BH. Vind je dit ongemakkelijk, dan kun je ook een beugel- of voorgevormde BH dragen. Het is geen goed idee om bij het opmeten een push-up BH te dragen.

Was je BH met de hand, niet in de machine

FEIT

Opnieuw helaas. Een BH bestaat vaak uit een mix van delicate materialen zoals kant, satijn, strikjes…. Een wasmachine behandelt je was toch net iets te ruw waardoor deze fijne stofjes makkelijk kunnen beschadigd worden.

Maar ook voor je wasmachine kan het een slecht idee zijn. Bij het wassen van een beugel-BH, bijvoorbeeld, kan de beugel eruit schieten en heel wat schade toebrengen aan je wasmachine.

Was je lingerie dus liever in een sopje van water met een druppeltje babyshampoo of een wasmiddel voor fijne was. Laat je BH na het wassen liggend drogen. Zorg er ook voor dat de cups mooi bol drogen door ze voorzichtig met de hand in de juiste vorm te brengen.

Kleine borsten hebben geen BH nodig

FABEL

Ook kleine borsten hebben een goede ondersteuning nodig. Is het niet omwille van esthetische redenen, dan toch zeker omwille van gezondheidsredenen en comfort. Ook dames met een kleine cupmaat kunnen niet zonder BH door het leven.

Vrouwen waren trendsetters op het gebied van ondergoed

FABEL

Voor de derde keer helaas, lieve dames. Deze titel moeten jullie toch naar de heren laten gaan! Mannen zijn al ondergoed beginnen dragen vanaf de 17e eeuw. Het eerste damesondergoed kwam er pas in de 19e eeuw. De BH is uitgevonden in 1907 door Mary Phelps Jacob en haar Franse dienstmeisje. Mary had een bloedhekel aan het corset dat in die tijd gangbaar was, maar dat je lijf zo insnoerde dat je moeite had met ademen. De eerste BH was nauwelijks de naam BH waardig. Het waren namelijk maar 2 zakdoeken met een paar smalle linten aan.

Feiten & fabels over lingeri
© Pixabay.com

Draag rode lingerie onder witte kleding

FEIT

Je leest het goed: onder witte kledij schijnt rode lingerie het minste door, bijvoorbeeld bij strings. Hoe dit mogelijk is? Een rode tint staat dichter bij de huidskleur dan wit. Natuurlijk moet je wel even zoeken naar de juist tint rood voor jou. Misschien is rood toch iets te fel voor jou en is een roze tint beter passend.

Nog een leuk weetje: mannen vallen voor rode lingerie. Ze vinden het spannend, een beetje stout, maar toch nog steeds stijlvol. Net zoals zwarte lingerie behoort rode lingerie tot de favorieten bij mannen.

Draag ook ‘s nachts een BH

FEIT EN FABEL

Hier kunnen we jammer genoeg geen eenduidig antwoord op geven.

America’s Next Top Model, Tyra Banks, draagt steevast ‘s nachts een BH. Sekssymbool Marilyn Monroe beweerde dat ze haar prachtige borsten te danken had aan het dag en nacht dragen van een BH. Wetenschappers spreken dit ten stelligste tegen. Je borsten zullen hun stevigheid niet behouden door ook ’s nachts een BH te dragen. Tot zover is het zeker een fabel.

Toch zijn er ook wetenschappers en dokters die adviseren om ’s nachts wel een BH te dragen als je een cupmaat C hebt of groter. Volgens hen moeten zware borsten altijd ondersteund worden, ook bij het slapen. Bovendien zou het rimpels op je decolleté vermijden of in ieder geval verminderen, om de eenvoudige reden dat je borsten op hun plaats worden gehouden.

Daartegenover staat er dan weer een grote groep wetenschappers die het dragen van een BH tijdens je slaap absoluut afraden en wel omwille van deze redenen:

  • Omdat je in je slaap veel beweegt en draait, kan de BH striemen veroorzaken op je huid. De BH kan drukken en zelfs je bloedtoevoer afknellen.
  • Bij een beugel-BH kan de beugel makkelijker breken, met alle pijnlijke gevolgen van dien. Door te veel op de beugel te liggen, zet je er te veel druk op.
  • Je BH omvat ook je lymfeklieren, die onderhuids in de buurt van de borsten gelegen zijn. De lymfeklieren scheiden de afvalstoffen uit het lichaam. Daarvoor moeten ze kunnen ademen. Het dragen van een BH heeft daar een negatief effect op.

Wij zouden het volgende adviseren: doe waar je je lekker bij voelt en wat je het comfortabelste vindt. Heb je een grote boezem en doet het pijn als je erop ligt? Dan helpt het jou misschien om ook ‘s nachts een BH te dragen. Kies dan bij voorkeur voor een comfortabele BH, die je bijvoorbeeld alleen maar ‘s nachts draagt, en ga voor materiaal dat je lichaam laat ademen.

Ga liefst voor een BH zonder beugel. Wil je toch een beugel-BH? Check de beugel dan af en toe om te zien of hij niet breekt of uit de voering schiet. Geloof me, een beugel die midden in de nacht knakt, dat wil je echt niet! Vergeet niet dat door het liggen de beugel meer te verduren krijgt dan anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *