Wat moet je weten over een bouwdepot?

Een bouwdepot is een rekening die je kunt gebruiken om verbouwingskosten, maar ook om bouwtermijnfases van een nieuwbouwwoning te financieren. Ga je een bouwdepot aanvragen? Lees dan nog even verder. In dit artikel leggen we drie onderdelen uit die relevant zijn bij het kiezen en/of aanvragen van een bouwdepot. Lees snel verder!

© Pixabay.com

Geldpotje voor verbouwing

Er bestaat een geldpotje speciaal voor jouw verbouwing. Maar hoe zit dat precies, zo’n bouwdepot? Je hebt je droomhuis gevonden! Althans, bijna, want er moet nog wat verbouwd worden. Zo’n verbouwing kan veel geld kosten. Wil je deze kosten meenemen in je hypotheek, dan zet de hypotheekverstrekker het bedrag voor deze extra lening op een aparte rekening. Dat extra potje heb je voor maximaal twee jaar tot je beschikking en je ontvangt hierover ook rente. Alle kosten die je maakt voor je verbouwing, betaal je uit dit potje. Bij sommige geldverstrekkers kun je dat zelf doen, bij andere verstrekkers declareer je gewoon je facturen.

© Pixabay.com

Hoeveel mag je lenen voor een bouwdepot?

Hoeveel je mag lenen, hangt af van de waarde van je woning. Je krijgt maximaal voor 100% van de waarde na de verbouwing. Gebruik je het geld voor energiebesparende maatregelen? Dan mag je wat meer lenen, namelijk maximaal 106% van de woningwaarde na verbouwing. Op die manier wordt verduurzaming aangemoedigd.

Welke kosten mag je betalen uit je bouwdepot?

Als je wilt weten wat je wel en niet uit je bouwdepot mag betalen, kijk dan of de kosten tot waardevermeerdering leiden. Dat is het kopen van gereedschap dus niet. Het betalen van bouwmaterialen en verf wel. Het gaat om investeringen die noodzakelijk zijn voor het uiteindelijke resultaat. Bij twijfel kun je de bank vragen of je bepaalde kosten mag indienen of niet.

Nog een tip: check voordat je begint met verbouwen of je een vergunning nodig hebt. Dat kan namelijk per gemeente en type verbouwing verschillen. En een aanvraag kan 8-14 weken duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *