Elke winter krijgen we weer een bord vol tips over hoe we onze auto winterklaar kunnen maken. De fiets is hierbij een ondergeschoven kindje, waardoor deze het zwaar te verduren heeft in de winter. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, want ook je fiets kun je winterklaar maken en tijdens de koude maanden goed onderhouden, zodat het lang meegaat.
Zo maak je de bewegende delen winterklaar
Gebruik een speciale ontvetter om de fietsketting mee te reinigen. Smeer het vervolgens in met kettingvet. Hierbij is het belangrijk dat je de ketting goed ronddraait, zodat het vet de hele ketting kan bereiken. Gebruik vervolgens lagervet om de pedalen, balhoofdonderdelen, trapas en naven in te smeren. Controleer alle bouten en moeren. Zet ze vaster, wanneer nodig en gebruik vaseline om ze in te vetten. Dit is het moment om roestige exemplaren te vervangen. Controleer ten slotte of de remblokjes, maar ook de verlichting het nog goed doen. In de winter zul je namelijk vaker in het donker op de fiets stappen.
Controleer de banden
Het is belangrijk dat je banden goed op spanning zijn en voldoende profiel hebben, zodat je grip hebt tijdens de gladdere maanden. Verwijder vuil met een schuurspons en monteer eventueel fietsspatborden, zodat opspattend vuil, sneeuw en zout niet op je kleding terecht komt.
Hoe je fiets behandelen na het strooien
Strooizout is slecht voor alle onderdelen van je fiets, maar je zult je voornamelijk zorgen moeten maken over de lak en de ketting. Nadat je met je fiets door winters weer hebt gereden, waarbij strooizout in het spel was, is het dus belangrijk je tweewieler goed te wassen. Spoel hierbij de wielen goed af. Je kunt dit doen met koud sopwater, maar met warm water zal het zout sneller oplossen. Verwijder hierbij ook al het vuil en eventueel hardnekkig zout met een borstel. Spoel vervolgens na met water. Droog je fiets goed af en poets hem na, voordat je het weer stalt. Besteed hierbij ook aandacht aan de spaken en velgen. Het beste zet je je fiets op een droge, maar warme plaats, zodat de kabels geen kans krijgen om te bevriezen na de wasbeurt. Je kunt eventueel het lakwerk inwrijven met fietsglansolie om de lak in optimale conditie te houden.
Je fiets klaarmaken voor de stalling
Ook wanneer je je fiets in de koudere maanden opbergt, is het belangrijk om het eerst winterklaar te maken. Dit doe je door je tweewieler eerst in zuurvrij fietsvet te zetten. Dit zal ervoor zorgen dat roest geen kans krijgt. Gebruik siliconenvet voor de rubberen onderdelen (gebruik het alleen NIET op de banden). Indien je je fiets wilt afdekken met een hoes, is het belangrijk gebruik te maken van een ademend exemplaar om vochtproblemen te voorkomen. Het is verstandig om onderdelen als de zadel- en stuurpen en pedalen te verwijderen en goed in te smeren met montagevet. Ten slotte kan het nuttig zijn een ophangsysteem aan te schaffen, zodat je fiets niet de hele winter in de weg staat in je schuur of garage.
De accu van de elektrische fiets
Bewaar de accu binnenshuis, om afname van de capaciteit ten gevolge van kou te voorkomen. Zorg echter dat het op een plaats die koeler dan 30 graden is, bewaart wordt. Bewaar de accu bovendien niet aan het laadstation.