Zijn zelfrijdende auto’s echt de toekomst?

Zelfrijdende auto’s zijn lang het domein van science fiction geweest. De natte droom van heel wat creatieve geesten wanneer ze de wonderen die de toekomst zou brengen voor de geest haalden. Zoals zo vaak heeft de realiteit ondertussen de dromen van gisteren bijgehaald. Auto’s zonder bestuurder die louter rijden op een knap staaltje techniek bestaan echt. Sinds medio 2018 mogen er ook tests mee worden uitgevoerd op de Belgische wegen. Bedrijven als Google, Tesla, Apple, Uber en Lyft hebben hun brede schouders achter de verdere ontwikkeling van deze auto’s gezet. Maar zijn ze nu echt de toekomst?

Zijn zelfrijdende auto’s echt de toekomst
© Pixabay.com

Het kostenplaatje

Waarom zouden we eigenlijk een toekomst willen met zelfrijdende auto’s? Verder dan de inherente gemakzucht van de mens biedt deze technologie nog heel wat extra voordelen. Zo is er in de eerste plaats het feit dat een waanzinnige 94% van de auto-ongelukken het resultaat zijn van een menselijke fout. De simpele rekensom leert ons dat wanneer we de menselijke invloed in dit hele proces elimineren de wegen een stuk veiliger worden. Minder levens verloren in het verkeer, maar ook heel wat minder kosten verbonden aan het herstellen van de materiële schade van ongelukken. Daarenboven zijn zelfrijdende auto’s milieuvriendelijker: ze verbranden door een perfect rijgedrag minder brandstof en stoten minder CO² uit. Ook het fileprobleem zou tot het verleden kunnen behoren dankzij dit type voertuig. Een Antwerpse ring waar je geen uren staat aan te schuiven? Toegegeven: het klinkt mooi.

Dat is echter lang niet alles. Stel jezelf even in de schoenen van de hoge piefen bij Uber. Een vloot zelfrijdende auto’s die autonoom klanten oppikken en afzetten. Auto’s die geen bestuurder, en dus geen extra werknemer, nodig hebben. Die nooit moe worden. Die 24/7 ingezet kunnen worden. De besparingen zouden immens zijn en dat komt uiteindelijk ook de consument ten goede.

Zelfrijdende auto
© Pixabay.com

Een domper op de feestvreugde

Waar wachten we dan nog op? In de eerste plaats op de technologie die ook kan waarmaken wat beloofd is. We zitten nog niet op het punt waar een hele vloot zelfrijdende auto’s op het straatbeeld kan worden losgelaten. De Tesla met Autopilot kan amper enkele minuten zelfstandig uit de voeten. Daarnaast zijn er in het recente verleden ook enkele incidenten geweest met autonome wagens. Bovendien is het ook zo dat een nieuwe technologische revolutie ook zijn eigen uitdagingen meebrengt. Wat met de mensen die hun baan dreigen kwijt te geraken tijdens deze revolutie? Wat als de technologie toch faalt? Er zijn nog heel wat legitieme vraagstukken op te lossen voor er met een gerust geweten all-in kan worden gegaan op zelfrijdende auto’s. Zoals de kaarten nu liggen zijn zelfrijdende auto’s absoluut de toekomst. De hamvraag is echter hoe lang het nog duurt voor die verwachting praktijk wordt. Onze beste gok? Nog een tijdje.

De toekomst in België

De Belgische overheid staat niet wantrouwig tegenover zelfrijdende auto’s. Wel is er een duidelijke push vanuit de regering om testen uit te voeren met shuttlediensten, vrachtwagens en bussen. De Belgische overheid wilt dan ook al lang het individuele autoverkeer inperken om onze mobiliteitsproblemen draaglijker te maken. Het is dan ook de verwachting dat de massavormen van zelfrijdend transport in België, via bijvoorbeeld incentives vanuit de overheid, een beentje voorhebben op individuele vormen. Carpoolen of de zelfrijdende bus nemen ligt dan ook in het verschiet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *