Bepalen verkeerde keuzes je hele verdere leven?

Keuzes maken is niet altijd eenvoudig en toch moeten we dit elke dag opnieuw doen. In welke mate de verkeerd gemaakte keuzes invloed hebben voor je verdere leven hangt uiteraard af van het dilemma waar je voor staat. Moeten kiezen tussen wit of bruin brood zal je toekomst niet bepalen maar als het gaat om relaties, geld, werk enz. dan is het heel andere koek. in welke mate verkeerde keuzes maken bepalend zijn voor je verdere leven hangt ook af hoe vaak jij je intuïtie volgt, of niet.

Bepalen verkeerde keuzes je hele verdere leven
© Pixabay.com

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn
Wanneer je beslissingen altijd aan anderen overlaat is de kans groot dat je na een tijd het gevoel krijgt dat je niet je eigen leven leidt. Dit gevoel gaat aan je vreten en als je niet oppast kun je je depressief gaan voelen. Jij bent degene die de touwtjes in handen moet houden zodat jij kunt beslissen welke kant je uitgaat met je leven. Blijkt het dat je een verkeerde keuze maakte dan ben jij degene die verantwoordelijk is en die de consequenties zal dragen. Indien je bewust wordt dat je keuze niet de juiste was en waarom je ze maakte zal deze levensles je bijblijven.

Een verkeerde keuze is ook een keuze
Het antwoord op een dilemma is niet altijd zwart of wit maar vaak genuanceerd. Het is dan vaak ook moeilijk om voor de juiste optie te gaan. Wanneer je kunt kiezen tussen de pest en cholera blijkt de juiste keuze ook vergiftigd. Bij belangrijke probleemgevallen is het nuttig om eerst een goede analyse te maken vooraleer je een knoop doorhakt. Het afwegen van voor- en nadelen en de mogelijke gevolgen in kaart brengen kan een handig hulpmiddel zijn. Wat de uitkomst ook is, welke de gevolgen ook zijn, dilemma’s blijven je pad kruisen tot je de les geleerd hebt en weet hoe je de juiste keuze moet maken.

Levensbepalende keuzes
© Pixabay.com

Je toekomst bouw je zelf
Welke keuze je ook maakt en welke richting je ook kiest op je pad, jij bent het die vandaag aan je eigen toekomst bouwt. Wanneer je jezelf er op betrapt dat je vaak de verkeerde keuze maakt is het aan te raden om het patroon er in te vinden. Niet enkel in de keuzes die je maakt maar ook in de dilemma’s die op je pad komen. Wat is de kern van het dilemma? Is het jouw integriteit? Je eigenwaarde? Je grenzen afbakenen? Je verantwoordelijkheid durven nemen? Eens je het patroon herkent kun je zelf gaan bepalen wat voor jou de juiste richting is zodat je in de toekomst niet meer voor dezelfde valkuilen komt te staan. Weeg de consequenties af en stel jezelf de vraag ‘In welke mate is mijn verkeerde keuze bepalend voor mijn verdere leven’ en ‘Welke uitkomst wil ik bereiken als ik de knoop doorhak’. Wanneer je dit helder krijgt en er de tijd voor neemt dan weet je ongeveer wat de uitkomst zal zijn en ben je voorbereid op de gevolgen van de keuze die je maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *