Ook zonder diploma ga je een mooie carrière tegemoet

Kinderen worden reeds op jonge leeftijd ingeprent dat het halen van een goed diploma een absolute vereiste is om carrière te maken en succesvol te zijn in hun professioneel leven. Vaak worden ze dan ook aangespoord te kiezen voor de “moeilijke” richtingen in het middelbaar onderwijs en zeker verder te studeren. Maar wat als dit je niet ligt? Heb je dan alle kansen op een mooie job verkeken? Helemaal niet en daar gaan we hier verder op in.

Ook zonder diploma ga je een mooie carrière tegemoet
© Pixabay.com

Persoonsgebonden competenties in de lift bij recruiters

Waar voorheen vooral het stuk opleiding in je CV een doorslaggevende factor was, stappen steeds meer recruiters hiervan af. Zaken als persoonsgebonden competenties en motivatie worden steeds belangrijker, en terecht. Een kandidaat mag dan wel beschikken over het juiste diploma, dat zegt nog niets over de manier waarop hij in de specifiek job zal functioneren. Heb jij niet het juiste diploma maar aas je toch op die droomjob? Lees hier hoe je dit het beste aanpakt.

Zet je kwaliteiten in de verf

Toegegeven, een diploma in de richting van de job waarvoor je solliciteert is een pluspunt. Heb je dit diploma niet, dan zal je op een andere manier de recruiter moeten overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. De juiste kandidaat voor de juiste job, daar is immers iedere werkgever naar op zoek.
Het komt er bijgevolg op aan de zaken die belangrijk zijn voor de job en waar jij in uitblinkt in de verf te zetten. Lees zeker en vast goed de vacature door en focus je op de eigenschappen die jij bezit, denk maar aan communicatie, stressbestendigheid, oplossingsgericht werken, analytisch denkvermogen en dergelijke meer. Zowel in je motivatiebrief als in je gesprek ga je deze aspecten benadrukken. Immers, veel van de functiespecifieke vereisten leer je aan op de werkvloer en niet op de schoolbanken.

Motivatie als doorslaggevende factor

Motivatie, motivatie en motivatie, het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden. Iemand die voluit voor een job gaat en bereid is het beste van zichzelf daarvoor te geven, maakt een goede indruk. Hierin is het belangrijk om te kunnen overtuigen. Zoek zaken op over het bedrijf en de functie en breng deze ter sprake op je gesprek. Het toont aan dat dit echt wel het bedrijf is waarvoor je wil werken en dat dit echt wel de job is waarvoor je alles van jezelf wil geven.

Zonder diploma
© Pixabay.com

Gebruik je netwerk

Ook je eigen netwerk kan een positieve invloed uitoefenen op je carrière. Mensen spreken mensen en een goede referentie over wie jij bent en waar jij voor staat doet dikwijls veel meer dan wat woorden op papier. Heb je mensen in je omgeving die je carrière in de juiste richtig kunnen duwen, maak hier dankbaar gebruik van. Geef deze mensen ook op als referentie, dit laat zeker en vast een positieve indruk na. Denk hierbij aan mensen waarvoor je reeds gewerkt hebt, mensen die weten welke kwaliteiten jij in huis hebt en mensen die je positieve eigenschappen kunnen bevestigen.

De weg naar een mooie carrière ligt voor je open

Zoals bovenstaande bewijst, is het bezitten van een diploma niet steeds de garantie op een mooie carrière. Inzet, motivatie en persoonsgebonden competenties kunnen minstens evenveel gewicht in de schaal leggen. Het komt erop aan de kansen en opportuniteiten die je krijgt optimaal te benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *