De overgang van 2020 naar 2021 zal ons allemaal nog lang bijblijven. De viering zal zeker anders zijn. Minder feestelijk en met minder mensen. Toch zullen er veel mensen zijn die 2020 maar al te graag snel achter zich laten. En dan is de jaarwisseling toch wel een feestje waard, uiteraard binnen alle regels.
Vier het met bubbels
Ondanks dat een fles bubbels het gehele jaar door wel opengetrokken kan worden, is het vooral rond de jaarwisseling een populaire drank. Schuimwijn is dan bijna niet aan te slepen. Er bestaan gigantisch veel verschillende soorten bubbels en in verschillende smaakstijlen. Er zijn strak droge bubbels, halfzoete en zoete schuimwijnen en nog allerlei variaties tussen die stijlen in. De meest gangbare versie is de ‘Brut’ variant. Een droge bubbel die bij veel gerechten en als aperitief gedronken kan worden.
Champagne
De meest bekende schuimwijn is toch wel Champagne. Een exclusieve bubbel die alleen Champagne mag heten als de wijn ook daadwerkelijk uit de Champagneregio komt. De wijn begint als een stille wijn en wordt daarna gebotteld in een zware champagnefles. Daar gaat nog een beetje gist bij en dan wordt de fles afgesloten. Omdat de koolzuur die vrijkomt bij dit proces niet weg kan, worden de bubbels in de wijn gevormd. Zo blijft de wijn nog minimaal 15 maanden in de fles liggen rijpen om allerlei mooie aroma’s tot ontwikkeling te laten komen. Des te langer de rijping, des te verfijnder de wijn.
Andere bubbels
Maar er worden nog meer schuimwijnen op deze manier gemaakt. Verschillende Franse regio’s brengen bijvoorbeeld een Crémant op de markt. De minimale rijping voor een Crémant is 9 maanden. Ditzelfde geldt voor Cava, het Spaanse antwoord op de Champagne. Cava’s en Crémants kunnen heerlijk zijn en zijn vaak wat gunstiger geprijsd dan Champagne. Prosecco is de bekende Italiaanse bubbel en kan op verschillende manieren worden gemaakt. De meeste goedkope flessen worden volgens de Charmatmethode gemaakt. De wijn wordt in een afgesloten tank tot gisting gebracht om de bubbels te creëren en dan gebotteld. Prosecco met een schroefdop heeft een lagere druk dan Prosecco met een champagnekurk en is vaak ook minder verfijnd. De betere Prosecco wordt gemaakt op de Champagne manier, dus met een tweede gisting op fles.
Maak een ontdekkingsreis
Liever geen bubbel? Duik dan eens de wijnwereld in en ga op ontdekkingstocht met een wijnpakket. Met dit soort pakketten haalt u allerlei verschillende wijnen in huis, waardoor u verzekert bent van een avondje wijnproeven. Zoek online meer informatie op over de wijngebieden en schrijf bij elke wijn op wat u ruikt en proeft. Niet alleen goed om uw smaak te ontwikkelen en meer te weten te komen over wijn. Wellicht vindt u ook ineens uw nieuwe favoriete wijn.