Hoe maak je je dak eenvoudig en duurzaam waterdicht?

Of je nu een nieuw dak wil leggen of een bestaand dak wil renoveren of repareren, is het belangrijk dat je voor een goede dakbedekking kiest die ook gemakkelijk te installeren is. Zeker wanneer je zelf je dak wil leggen, wil je dit zo eenvoudig mogelijk kunnen doen. Dakbedekking in folievorm is dan ook ideaal voor elke doe-het-zelver!

© Pixabay.com

Duurzaam, veelzijdig en stabiel

Wanneer je je dak volledig waterdicht en winddicht wil maken, is dakbedekking van EPDM een goede en veilige keuze. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Dit is een groep van synthetische rubbers waarbij het propeen, etheen en dieen gepolymeerd worden. Het resultaat is een stevig, maar toch flexibel rubber dat een prima dakbedekking garandeert. Je kan EPDM ook gebruiken om naden, voegen, gevels en kozijnen water- en winddicht te maken. Hierdoor is het een materiaal dat zich ook prima leent voor nieuwbouwprojecten.

EPDM-folie installeren

Rubberfolie installeren om je dak te beschermen is helemaal niet moeilijk. Met de juiste EPDM-lijm is de klus in een handomdraai geklaard. Er bestaan drie verschillende soorten EPDM-lijm:

1)     Bodemlijn voor horizontale oppervlakken: deze EPDM-lijm wordt enkelzijdig op het dak aangebracht. Hiermee kan je eenvoudig en snel grote oppervlakten met EPDM bekleden.

2)     Kimfixatie: Deze contactlijm gebruik je voor de kleinere werkjes, zoals het dichten van naadverbindingen, randen en opstanden. Wanneer je grote hoeveelheden van dit soort lijm nodig hebt, kan je gebruik maken van een drukvat.

3)     EPDM-kit: dit heb je enkel nodig voor de afwerking van je project. Je kan er naden mee dichten en alle kleine details volledig water- en winddicht mee maken.

Het aanbrengen van de EPDM-folie is eenvoudig, maar je moet wel zorgen voor de nodige voorbereidingen. Om de lijm optimaal te laten plakken, is het belangrijk dat de ondergrond vrij is van stof, vuil, vocht en vet. EPDM kan beschadigd worden door scherpe of kapotte voorwerpen, dus die hou je best zo ver mogelijk weg van je folie. Daarna kan je rustig aan de slag gaan.

© Pixabay.com

EPDM-folie aankopen

Wanneer je zelf een dak gaat leggen of renoveren, kan je gemakkelijk gebruik maken van EPDM-folie. Je kan de stroken op maat laten maken. Wanneer je een EPDM-dakpakket aankoopt, krijg je meteen alles wat je nodig hebt om te kunnen starten. Dus niet enkel de folie, maar ook de juiste lijm en kit in de correcte hoeveelheden. Je kan je benodigdheden online of in de winkel bestellen. Ze worden dan binnen de 2 werkdagen bij je thuis of op de bouwwerf geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *