Hoe vaak moet je auto op onderhoud?

Heb je net een wagen gekocht? Dan zal je er vast wel trots op zijn! Een auto geeft je vrijheid en zelfstandigheid en maakt je leven zoveel makkelijker. Als je een auto hebt, dan is het wel belangrijk dat je er goed zorg voor draagt. Dat doe je onder andere door tijdig een auto onderhoud te laten uitvoeren. Maar hoe vaak moet je auto eigenlijk op onderhoud en waarom is het onderhoud van je auto zo belangrijk? Je ontdekt het hier!

Hoe vaak moet je auto op onderhoud
© Pixabay.com

Het belang van auto-onderhoud

Als je je auto niet tijdig laat onderhouden, dan zal je sneller een ongeluk tegenkomen. Een platte band kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in panne valt en slechtwerkende remmen kunnen zelfs een groot ongeval veroorzaken. Dat is wel het laatste wat je wilt! Tijdens een auto onderhoud worden alle belangrijke auto onderdelen met zorg nagezien. Op die manier verkleint het risico op auto ongevallen drastisch! Als je je auto tijdig laat onderhouden, dan zal hij ook langer meegaan. Als je auto niet tijdig nagezien wordt dan kunnen bepaalde onderdelen namelijk sneller slijten en dat zal je uiteindelijk duurder komen te staan!

Laat je auto jaarlijks of na 15.000 kilometer onderhouden

Wanneer je jouw auto precies moet laten onderhouden, hangt af van verschillende factoren. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe sneller een auto onderhoud noodzakelijk is. Dat is logisch! Maar hoe bepaal je dan wanneer het écht tijd is voor een auto onderhoud? Over het algemeen geldt dat een jaarlijks onderhoud altijd een goed idee is. Soms kan een auto onderhoud eerder aangeraden worden, dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je binnen het jaar 15.000 kilometer hebt afgelegd sinds het laatste onderhoud.

Auto-onderhoud
© Pixabay.com

Een klein of groot auto onderhoud?

Je kan kiezen tussen een klein en groot auto onderhoud. Het verschil is dat er bij een klein onderhoud enkel gekeken wordt naar de belangrijkste zaken, zoals de remmen, de accu, het oliepijl en de oliefilter. Deze worden vervangen indien nodig. In vele gevallen volstaat een klein onderhoud dus, maar als je auto het jaar voordien een kleine onderhoudsbeurt kreeg, dan kan je het best het jaar daarop kiezen voor een groot onderhoud. Idealiter wissel je dus om het jaar een groot met een klein onderhoud af, om er zeker van te zijn dat je zo veilig mogelijk met je auto de baan op kunt!

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een groot auto onderhoud?

Bij een groot auto onderhoud gaat het onderhoud veel verder. Ook tijdens een groot onderhoud worden de remmen, de olie, de accu en de oliefilter nagezien en vervangen, maar daarnaast wordt er nog veel meer nagekeken. Zo wordt er een controle uitgevoerd naar de bougies, de lichten, de scharnieren, de schokdempers, enzovoort. Eigenlijk kan je stellen dat tijdens een groot auto onderhoud, je auto van kop tot teen gecontroleerd en verzorgd wordt. Het betreft hier auto onderdelen die je niet noodzakelijk elk jaar moet laten controleren, maar één keer om de twee jaar is toch aangeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *