Hoe begin je met autodelen?

Autodelen of carpoolen is aan een steile opmars bezig en boomt de laatste jaren. Het succes komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Momenteel organiseren heel veel ondernemingen autodelen voor hun werknemers in loondienst. Een andere cruciale rol die hierin speelt is dat carpoolen fiscaal voordelig is en dat je een vergoeding hiervoor ontvangt. In gezelschap in een auto pendelen met een collega, buur of je levenspartner om naar het werk te rijden is niet alleen aangenaam, maar draagt ook een belangrijk steentje bij aan het milieu.

Hoe begin je met autodelen
© Pixabay.com

De pluspunten van autodelen

Het vergt wel enig voorbereidend werk om correcte afspraken te maken, maar achteraf ga je daar uiteindelijk ook de vruchten van plukken. Even alles op een rijtje zetten:

Samen in een auto rijden is leuker dan alleen

Het grote voordeel is dat je niet alleen naar je werk hoeft te rijden, maar dat je altijd in goed gezelschap bent. Zelfs tijdens het spitsuur in de file staan, is een stuk behaaglijker als je een leuke dialoog kan voeren.

Je kent je collega na een tijdje beter

Omdat het er op je werk misschien te hectisch er aan toegaat, kan je in de auto een leuk onderhoudende conversatie voeren in een rustige omgeving waar je op het werk geen tijd voor hebt.

Je geldbeugel en het milieu varen er goed bij

De CO2-uitstoot vermindert door deze vorm van auto rijden en je kan ook de kosten van het vervoer reduceren. In de meeste gevallen geniet je ook van een fiscaal voordeel.

Het helpt parkeerproblemen oplossen

Stel dat je werkgever maar een beperkt aantal plaatsen heeft voor de werknemers, kan carpoolen zorgen dat het parkeerprobleem in beperkte mate kan worden opgelost.

Autodelen
© Pixabay.com

Als passagier nog een beetje werk verzetten

Wie als passagier in een auto meerijdt, kan voor zijn werk eventueel nog een telefoontje plegen of een belangrijke email lezen en/of versturen.

Hoe worden de kosten in rekening gebracht?

Om de vervoerkosten te dekken, kan je met je passagier een bepaalde onkostenvergoeding afspreken. Ook wanneer de werkgever autodelen op poten zet, betaal je een bedrag in onderlinge overeenkomst. Een veel gemaakte berekening is de volgende: voor het woon-werkverkeer betaalt men gemiddeld 0,08 euro per kilometer. Voor passagiers aan huis af te zetten wordt als richtprijs 0,21 euro per kilometer verrekend. Voor alle duidelijkheid: dat bedrag ben je niet verplicht om aan te geven bij de fiscus. Je kan ook om beurt rijden. Dan hoeft niemand van beiden iets af te dragen.

Het fiscale voordeel in een notendop

Wanneer je werkgever een carpool organiseert onder werknemers, kan je genieten van een belastingvoordeel. In regel maakt het niets uit of je nu passagier of chauffeur bent. De vrijstelling van belastingen heeft te maken met verschillende factoren:
– de methode waarop de beroepsinkomsten worden ingebracht. Met werkelijke of forfaitaire kosten
– of de auto in eigendom is of dat je met een bedrijfswagen rijdt

Om recht te hebben op deze vergoeding bij autodelen, hoef je niet in dezelfde onderneming werkzaam te zijn dan de carpoolpartner. Wanneer je werkgever contractueel autodelen schriftelijk bevestigt, geniet je sowieso van het fiscaal voordeel. Een gouden raad bij dit alles. Maak duidelijke afgebakende afspraken in verband met de vergoeding zodat daar nooit een dispuut over gaat ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *