Iets wat velen onder ons zich ongetwijfeld afvragen. Inzicht in energie betekent in eerste instantie dat je de keuze moet maken die het beste bij je verbruikstijl past. Om jouw keuze iets gemakkelijker te maken, hebben wij een lijst met nuttige tips opgesteld om het elektriciteitstarief te vinden dat het beste bij je gewoonten thuis past. De eerste vorm van besparing op de huishoudelijke rekening? Een intelligent gebruik van elektriciteit, het rationeel leren gebruiken van apparaten en het in de gaten houden van de temperatuur van de verwarming en de airconditioning in huis.
Maak de juiste analyse
Energieleveranciers vergelijken kan een stevige boterham zijn. Om uit alle aanbiedingen van de vele energieleveranciers het meest voordelige tarief te vinden, doe je best eerst een analyse van je verbruik. Als je daarna de volgende twee cruciale stappen volgt, dan wordt het kiezen van de goedkoopste energie een makkie.
Ontdek hoeveel elektriciteit je in een jaar verbruikt
Eerst en vooral moet je je verbruik analyseren en nagaan hoeveel je in een jaar verbruikt. De gegevens over het jaarlijkse verbruik zijn te vinden op de elektriciteitsrekening in de rubriek “leveringsgegevens”. Weten hoeveel je in een jaar verbruikt is een belangrijk gegeven dat nuttig kan zijn voor de elektriciteitstarieven die kortingen bieden op verschillende verbruik niveaus en om te berekenen hoeveel je bespaart als je een nieuw tarief kiest.
Vergelijk vaste en variabele elektriciteitstarieven
Wanneer je energieleveranciers gaat vergelijken, zal je zien dat ze op de markt elektriciteitstarieven met vaste en variabele prijzen aanbieden. De vraag die alle consumenten zich stellen is altijd dezelfde: kies ik beter een vast of variabel tarief? En wanneer krijg je nu goedkope energie te pakken?
In het vaste prijs tarief wordt de prijs van de energiecomponent vastgesteld door de leverancier en blijft deze dezelfde gedurende de gehele looptijd van het leveringscontract. Aan het einde van het contract zal jouw leverancier een nieuw tarief aanbieden en kan je kiezen of je dit al dan niet aanvaardt. Met een vast elektriciteitstarief wordt het risico op prijsstijgingen beperkt, maar is er tegelijk minder kans om te profiteren van eventuele kortingen.
In het variabel tarief wijzigt de prijs van de energiecomponent op basis van een indexeringsmechanisme. Voor veel energieleveranciers op de vrije markt is de vastgestelde prijs de referentie-index, maar er zijn ook leveranciers die hun klanten eigen referentie-indexen aanbieden.
Afhankelijk van risico
Is het nu beter vast of variabel en hoe weet je of je goedkope energie te pakken hebt of niet? Conclusie: het hangt allemaal af van de klant en van zijn risicobeoordeling. Sommigen geven er de voorkeur aan dezelfde prijs te betalen, onaangename verrassingen op de rekening te vermijden en zich veiliger te voelen. Anderen betalen liever iets meer en profiteren misschien van de mogelijkheid om geld te besparen wanneer de energieprijs daalt. De keuze ligt uiteindelijk in jouw handen.