Een nieuwe badkamer betekent nieuwe tegels op de vloer en misschien ook wel op de wand. Het aanbod is nogal breed en daarom kan een goede voorbereiding het halve werk schelen. Heeft u de keuze gemaakt om nieuwe tegels in uw badkamer neer te leggen? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten voordat u de tegels gaat aanschaffen. Zo weet u zeker dat u de juiste aankoop doet. In dit artikel lichten wij deze voor u uit.
1. Wat voor tegels kies ik?
De meeste tegels zijn vochtbestendig, waardoor je deze in een vochtige ruimte, zoals een badkamer, kunt plaatsen. Toch zijn er ook typen tegels die minder goed tegen vocht kunnen, zoals steenstrip. Deze tegels zijn lastig te voegen, waardoor er vocht tussen kan komen. Het gevolg kan waterschade en schimmel zijn. Dit wilt u natuurlijk liever voorkomen in uw nieuwe badkamer. Kies dus liever niet voor steenstrip tegels in uw badkamer.
2. Hoeveel tegels heb ik nodig?
Niet geheel onbelangrijk is het opmeten van de oppervlakte waar de tegels komen te liggen. Zo kunt u namelijk berekenen hoeveel tegels u nodig heeft voor uw badkamer. Ook is het belangrijk om rekening te houden met snijverlies. Het advies luidt om ongeveer 10% meer te kopen dan u nodig heeft. Mocht er een visgraat- of diagonaal patroon in komen dan wordt 15% zelfs aangeraden.
3. Liggen er al andere tegels?
Het is mogelijk om over oude tegels heen te tegelen. Zo voorkomt u dat u alles moet uit breken. Houd er wel rekening mee dat de vloer dan hoger komt te liggen. Het is dus belangrijk om na te gaan of de deur nog goed open en dicht kan. Ook het juiste voorstrijkmiddel is nodig om de tegels goed te laten zitten. Tot slot moet de onderste laag tegels stevig vast liggen om de nieuwe laag ook weer stevig te leggen.
4. Is de tegel gecertificeerd?
Gecertificeerd betekent dat alle tegels uit hetzelfde bakproces komen. Hierdoor bestaan er geen afwijkende maten. Je kunt dit checken door de afkortingen RTT, RETT en REC. Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van nieuwe tegels.
5. Wat is de stroefheid (R-waarde) van de tegel?
Dit wordt ook wel de antislipwaarde genoemd. De meeste badkamertegels hebben een R10 waarde. Houd hier rekening mee als u tegels gaat kopen.
6. Hoe hoog is de slijtvastheid (PEI-waarde) van de tegel?
Sommige tegels kunnen beter tegen slijtage dan anderen. Deze schaal loopt van 1 tot en met 5 en in badkamers wordt PEI 2 geadviseerd.