Maak zelf een vilten cactus speldenkussen

Dit grappige cactusvormige speldenkussen kun jij ook zelf maken. Naaldvilten is een techniek waarmee je de mooiste figuurtjes maakt van ongesponnen wol. Je begint met dunne gekleurde pluizen en prikt hierin met een speciale naald met weerhaakjes, waardoor de wol gaat vilten en stevig wordt. Ik vertel je hoe ik dit speldenkussen heb gemaakt.

Maak zelf een vilten cactus speldenkussen
© Pixabay.com

Dit heb je nodig:
– Naaldviltpakket met ongesponnen wol, viltnaalden en een viltmat
– Houder voor de naalden (hiermee gaat het vilten sneller omdat je meer naalden tegelijk gebruikt, maar dit is niet noodzakelijk)
– Kleine bloempot
– Uitsteker voor koekjes of klei in de vorm van een bloem
– Kussenvulling
– Kegel van piepschuim
– Lijmpistool
– Bruine vilten stof

Beginnen met vilten
Als eerste maak je een balletje van je kussenvulling. Maak de bal iets groter dan de cactus die je wilt gaan maken. Neem dan je groene wol en pak daar een kleine pluk vanaf. Trek de pluk met je vingers nog iets verder uit elkaar zodat die mooi dun en luchtig wordt. Dit pluisje wol wikkel je rondom je bal van kussenvulling. Daarna neem je een nieuwe pluk wol. Zo ga je verder met inwikkelen van je bal, steeds in een andere richting, totdat tweederde van de bal bedekt is met de groene wol. Dan neem je je viltnaald en zet je prikjes met de naald in de bal. Let erop dat je de naald terugtrekt in dezelfde richting als je hebt ingestoken, anders kan de naald afbreken. Je zult zien dat de wolvezels in elkaar gaan klitten en dat de losse pluizen veranderen in een stevig geheel. Ga zo de hele bal rond. Voeg pluizen wol toe op de plekken waar je de witte kussenvulling nog ziet zitten en vilt die mee. Uiteindelijk ontstaat er een stevige groene bal.

Vilt
© Pixabay.com

Ribben en stipjes
Dan maak je de ribben van je cactus. Bepaal waar de bovenkant van jouw cactus moet komen en begin daar met prikken van de ribben. Eerst prik je een aantal keren op de top en daarna prik je in vier rechte lijnen naar beneden zodat je de bol in kwarten verdeelt. Zet de prikken dicht naast elkaar zodat er dunne geulen ontstaan. Neem dan de bruine wol, leg in elke geul een heel dun plukje hiervan en prik dit vast met je naald. Wil je stipjes maken, neem dan een klein plukje witte wol, maak hier met je vingertoppen een balletje van en prik dit vast.

Bloem vilten
De bloem maak je door de uitsteekvorm te vullen met dunne wolpluisjes en die te vilten. De wol blijft dus in het uitsteekvormpje en daarbinnen ga je prikken totdat je vilten bloem klaar is. Dan haal je je viltbloem uit de vorm en werk je de zijkanten nog even bij door de bloem op z’n kant te zetten en rondom in de zijkanten te prikken. Je kunt je bloem een gekleurd hartje geven zoals je de witte balletjes hebt gemaakt. De bloem prik je op de cactus vast.

In elkaar zetten
Nu neem je je bloempot. Die vul je op met piepschuim. Lijm het piepschuim met het lijmpistool vast. Knip een rondje uit je bruine stof om het piepschuim af te dekken en lijm dit er bovenop vast. Lijm dan je bolcactus op de bruine stof en je speldenkussen is klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *