Artificiële intelligentie: een mogelijk gevaar?

Is artificiële intelligentie een vloek of een zegen voor de verdere ontwikkeling van onze technologieën? Er zijn veel debatten over gevoerd, films over gemaakt en boeken over geschreven. De één kijkt er positief tegenaan, de ander ziet echter gevaar erin. Dit zie je vaak terug verscheidene kunstvormen. In dit artikel focussen we ons op de mogelijke gevaren van deze nieuwe ontwikkeling. Lees daarom snel verder, zodat je precies weet welke gevaren er zoal kunnen ontstaan.

Artificiële intelligentie een mogelijk gevaar
© Pixabay.com

Robots die slimmer worden dan de mens met fatale gevolgen

Een grote angst die je in dystopische boeken en film vaak naar voren ziet komen, is de angst dat robots slimmer worden dan de mens. En zodra er een entiteit is die slimmer is dan de mens, is dat natuurlijk een groot gevaar voor ons huidige leven. Aangezien ze dan capabel genoeg zijn om de mensheid over te nemen en tot slaaf te maken. Dit klinkt natuurlijk allemaal onheilspellend, maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat een escalatie snel kan gebeuren. Robots worden dan ook steeds intelligenter en kunnen steeds meer. We hebben het nu natuurlijk nog in de hand, maar wat als er robots zijn die andere robots ook kunnen bouwen. Dan zijn de gevaren niet te overzien. Robots die de mensheid voorbijgaan is derhalve een gegronde angst.

Robots hebben geen geweten

Een ander groot probleem, dat wel enigszins samengaat met het eerder behandelde onderwerp, is dat robots geen geweten hebben. Juist dit belangrijk gegeven onderscheidt ze van een mens. Natuurlijk zijn er veel slechte mensen op de wereld, maar de gemiddelde mens heeft wel een geweten, met als resultaat dat er enigszins beschaving is. Natuurlijk zijn er vele rotte appels, maar die worden altijd getracht om eruit te worden geplukt. Hoe dan ook: het gevaar van robots zonder geweten is dat ze dus ook geen schuldgevoel kennen. Dit betekent dat ze niets geven om een mensenleven en dat kan zeer gevaarlijk zijn. Zeker als het dan ook nog eens robots zijn met wapens, zoals je ook wel eens in films voorbij ziet komen. Dan ben je natuurlijk nog veel verder van huis. Veel wetenschappers zijn dan ook bang dat door dit gebrek aan geweten, inclusief de snelle technologische ontwikkeling, de kans groot is dat het slecht afloopt op de lange termijn.

Drone
© Pixabay.com

De onvoorspelbaarheid

Het grootste probleem met de artificiële intelligentie is nog wel de onvoorspelbaarheid die ermee gepaard gaat. We weten immers niet hoe het eindigt en welke kant het op loopt. En juist daarom is het zo onvoorspelbaar. Het kan namelijk maar zo zijn dat er over een bepaalde periode een zeer vernieuwende ontwikkeling wordt gedaan. Deze ontwikkeling kan de huidige technologie totaal op zijn kop zetten, zodat men niet zeker is van de toekomst. Dit is ook de angst van de artificiële intelligentie. Wat gaat er gebeuren, en hoe snel gaat dit allemaal? En hebben we het als mensheid nog wel in de hand, of kunnen we het reguleren? En de grootste vraag misschien: wat als al die kennis in handen komt bij mensen die er kwaad mee willen doen. Hoe bescherm je je daar tegen als maatschappij? Allemaal lastige kwesties waar goed over nagedacht moet worden. Artificiële intelligentie heeft veel voordelen, maar daarnaast natuurlijk ook nadelen die in dit artikel zijn opgesomd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *