De gevolgen van de Brexit voor België

De Brexit heeft voor elk land hoe dan ook gevolgen. Soms zijn dit grote gevolgen, soms is de schade te overzien. De Brexit betekent overigens niet alleen dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, het houdt ook meteen een vertrek uit de douane-unie in. Hoewel de uitstapvoorwaarden nog niet geheel duidelijk zijn, worden er – ook voor België- wel zware gevolgen verwacht.

De gevolgen van de Brexit voor Belgie
© Pixabay.com

Hoe pakt de deal tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk straks uit?
Heel veel is afhankelijk van de deal die gesloten wordt tussen Europa en Groot Brittannië. Nu al is de waarde van het pond gedaald. Daar zou de Belgische export al enige hinder van kunnen ondervonden. De afzet kan daardoor gaan verminderen. De verwachting is dat op export gerichte bedrijven de gevolgen van de Brexit zeker gaan merken. Dat is dus bepaald geen goed nieuws voor België, dat zoals bekend heel sterk op export gericht is en waarin veel mensen dus ook een baan hebben gevonden. Dat maakt dat België hoog geklasseerd staat op een lijst met landen die het meest te verliezen hebben bij een Brexit.

De op export gerichte industrietakken zullen de meeste klappen krijgen
Het is dus logisch dat de industrietakken die exportgericht zijn straks de grootste klappen gaan krijgen. In België zijn dat onder meer de chemie, de auto-industrie en ook de voedingsmiddelenindustrie. Alleen als al gekeken wordt naar voertuigen dan is dat goed voor bijna vijftien procent van de totale uitvoer. In totaal zijn dan ook 60.000 mensen rechtstreeks afhankelijk van deze tak van industrie. Hun brood kan dus zomaar eens serieus in gevaar komen.

De kans dat de douanetarieven stijgen is ook al levensgroot
Verder is het een gegeven dat er ondernemingen waren die gebruik maakten van de productiecapaciteit van het Verenigd Koninkrijk om op die manier wereldwijd te kunnen exporteren. Het is niet ondenkbeeldig dat de douanetarieven straks omhoog gaan. En dat zou weer als gevolg kunnen hebben dat de activiteit daardoor minder wordt.

Brexit
© Pixabay.com

Het aantal faillissementen kan tussen de 1 en 2 procent stijgen
Ondertussen is door verschillende partijen berekend dat het aantal faillissementen als gevolg van de Brexit in België wel eens met een procent zou kunnen gaan stijgen, uitgaande van een milde variant. Anderen noemen een cijfer van 1,5 procent meer reëel. Daarnaast is het wat betreft de gevolgen ook afwachten wat de Amerikanen gaan doen. Gaan ze in het Verenigd Koninkrijk investeren, of kiezen ze voor de EU? In dat geval zou dat weer positief nieuws zijn voor de Belgische markt.

Afwachten wat er precies komen gaat
De afwikkeling van de Brexit en de exacte gevolgen kunnen eigenlijk pas precies in beeld gebracht worden als het zover is. Nu nog zijn er te veel haken en ogen om een eensluidend oordeel te kunnen vellen en is het wachten op wat komen gaat voor België. Zeker is wel dat de Brexit België en ook de rest van Europa in elk geval geen goed zal doen.

One reacties op “De gevolgen van de Brexit voor België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *