Hoe straf je je kind efficiënt?

Het is de vraag waar veel ouders dagelijks mee worstelen: ‘hoe straf ik mijn kind efficiënt?’ Er zijn duizenden artikelen te vinden op internet en er zijn zoveel verschillende opvoedkundige boeken te bestellen die allemaal hetzelfde onderwerp beslaan. Wat het moeilijk maakt, is dat het inzicht over hoe een kind te straffen en of een kind wel gestraft moet worden continu verandert. Wat is nu betrouwbaar advies?

Hoe straf je je kind efficiënt
© Pixabay.com

Als ouder heb jij autoriteit
Kinderen weten nog niet wat goed is voor hunzelf. Het is jouw taak om je kind dat te leren, hem te begeleiden en hem klaar te stomen voor de grote mensenwereld. Daarom is het logisch dat je een mate van gezag zult moeten uitoefenen over je kind. Gezag uitoefenen betekent echter niet dat je je kind moet proberen te domineren of respect moet afdwingen. Je kind moet zich veilig en geborgen voelen en weten dat je hem altijd met liefde behandelt, zelfs wanneer je iets van hem vraagt wat hij eigenlijk niet leuk vindt. Kun je echter van liefde spreken, wanneer je je kind straft?

Straf nooit uit boosheid
Het is belangrijk dat je je kind met de juiste motivatie straft. Straf je kind dus nooit uit boosheid. Dit kan een lastig principe zijn, want jong of oud, kinderen kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Toch zal schreeuwen of je kind straffen uit boosheid averechts werken. Bovendien zet je op zo’n moment een slecht voorbeeld voor je kind. Je motivatie moet zijn dat je hem iets wilt leren of afleren. Ben je gefrustreerd en sta je op ontploffen? Neem dan even een time-out. Stuur je kind bijvoorbeeld even naar zijn kamer, zodat hij, maar ook jij even kan afkoelen. Dit is niet om je kind te straffen, maar enkel een middel om escalatie te voorkomen. Zodra je jezelf weer herpakt hebt, kun je met je kind in gesprek gaan. Idealiter doe je dit, wanneer je kind ook is gekalmeerd.

Straf
© Pixabay.com

Welke straf is passend?
Hoe straf je je kind nu efficiënt? Dit zal per kind verschillen. Sommige kinderen zijn erg gevoelig en zullen ongewenst gedrag al laten bij een waarschuwende blik van mama of papa. Andere kinderen verkennen graag hun grenzen en zullen zich niet bij laten sturen door een enkele waarschuwing. Het is belangrijk dat, voor je straft, je voor je kind al afgebakend hebt wat mag en wat niet mag. Straf je kind dus niet, wanneer hij niet begrijpt dat hij iets fout heeft gedaan. Wees wel consequent en blijf niet eeuwig waarschuwen. Geef hem een straf die in proportie staat tot de ‘overtreding’ die hij begaan heeft. Welke straf passend is, verschilt per kind. Het is dus belangrijk dat je je kind goed kent en weet wat hij als straf zal ervaren. Vaak werken straffen het beste als ze gerelateerd zijn met de overtreding. Is je kind stiekem later naar bed gegaan? Laat hem dan de rest van de week een half uur eerder naar bed gaan. Heeft je kind zijn uurtje op de tablet overschreden? Laat hem dan een paar dagen niet meer op de tablet spelen. Heeft hij op de muren getekend? Laat hem dan de muur schoonmaken en pak desnoods de potloden voor de rest van de dag af. Zo leren kinderen dat hun gedrag consequenties heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *