Wat als de zwarte markt niet meer zou bestaan?

De zwarte markt is al lang niet meer de zwarte markt zoals die oorspronkelijk was of anders: aan de term zwarte markt wordt tegenwoordig een heel andere betekenis gegeven. Had je het vroeger over de zwarte markt, dan doelde je op een economische bedrijfssector waarin onwettige economische transacties plaatsvonden. Dat is nu echter al lang niet meer aan de orde. De zwarte markt staat nu voor een soort van braderie of markt waar je voor weinig geld vaak tal van uiteenlopende producten kunt kopen. In Nederland en België zijn verschillende zwarte markten. Aan die markten is echter niets onwettigs. Het zijn eerder uitstapjes voor heel het gezin.

Wat als de zwarte markt niet meer zou bestaan
© Pixabay.com

‘Van de vrachtwagen gevallen’
Op de zwarte markt van vroeger, de onwettige versie dus, werd gestolen koopwaar verkocht en kocht je voordelig je sigaretten. De handel die aangeboden werd via de zwarte markt, was ‘van de vrachtwagen gevallen’. Naar de afkomst vroeg je niet. De zwarte markt ontstond met name op die plaatsen waar de staat beperkingen aan productie of levering van goederen stelde. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een levendige zwarte markt.

Van fruit naar telefoonhoesjes
Nu echter is een zwarte markt een bazaar waar je eigenlijk alles kunt kopen. Naast de kraam met fruit koop je telefoonhoesjes en smartphones, terwijl tegenover iemand probeert bestek en knuffels aan de man en vrouw probeert te brengen. De zwarte markt van nu is eten en drinken en is op zoek naar koopjes, want die vind je ook altijd op de zwarte markt. De zwarte markt is het ideale uitstapje voor de zondag. Je scoort er altijd iets leuks voor weinig geld.

Niet onwettig, wel zeer voordelig
Tendens is dat het minder goed gaat met de zwarte markt. Er komen steeds minder mensen, de belangstelling van de handelaren lopen terug zoals er kennelijk minder mensen zijn die partijen met van alles en nog wat te koop aanbieden. Daardoor wordt het minder gezellig op de zwarte markt, word de live muziek geschrapt en is de sfeer beduidend minder dan voorheen. Toen was een zwarte markt een smeltkroes van culturen en van jong en oud. Het mooiste was wel de verscheidenheid in producten. Je kocht er alles, niet onwettig maar wel tegen aantrekkelijke prijzen.

Markt
© Pixabay.com

Zwart gat
Dat de animo voor de zwarte markt terugloopt, heeft onder meer te maken met internet. Want ook online kun je tegenwoordig op allerlei webshops heel goedkoop producten kopen. Mensen kiezen steeds vaker voor de luie stoel en gaan er minder op uit. Ander aspect is dat er in de steden en dorpen steeds meer koopzondagen komen. Mensen hebben zo meer te kiezen en als ze er op zondag dan toch even op uit willen, dan is een rondje dorp of stad dus ook steeds vaker een prima optie. Daarmee driegt een einde te komen aan de traditie van de zwarte markt. Daarmee verliezen veel mensen straks hun uitje. In sociaal opzicht is dat voor veel mensen dus een kleine ramp. Er zijn minder handelaren en de handelaren die er wel zijn, hebben mochten de zwarte markten verdwijnen geen plaats meer om de handelswaar te verkopen. Die vallen in dat geval echt in een zwart gat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *