Terug gaan studeren op latere leeftijd

Je bent nooit te oud om te leren of om weer te gaan studeren. Wil jij veranderen van baan of ben je geïnteresseerd in een specifieke studierichting? Dan kun je zelfs op latere leeftijd nog studeren. Het kan een behoorlijke drempel zijn om op latere leeftijd weer de schoolbanken op te zoeken. Maar dat hoeft vandaag de dag helemaal geen excuus te zijn. Er zijn namelijk nog veel meer opties voor studeren. In dit artikel lees je precies hoe je op latere leeftijd kunt studeren, zonder voltijds in de studiebanken te zitten.

Terug gaan studeren op latere leeftijd
© Pixabay.com

Studeren in deeltijd
Op latere leeftijd moet je studeren vaker combineren met werken. De vaste lasten moeten natuurlijk gedekt worden. Daarom kan studeren in deeltijd een ideale optie zijn. Je hebt minder contacturen en veel lestijden zijn ‘s avonds. Zo kun je het studeren goed combineren met jouw werkuren. Deeltijd is een optie die veel mensen op latere leeftijd kiezen. Zo is de kans best groot dat je met leeftijdsgenoten studeert.

Thuisstudie
Wil jij sneller studeren en heb je geen behoefte aan lessen op een school, college of universiteit? Vandaag de dag kun je gewoon thuis studeren. Er zijn veel aanbieders die erkende thuisstudies faciliteren. Je krijgt al jouw leeswerk gewoon thuis gestuurd en kunt in jouw eigen tijd en omgeving studeren. Zo is het goed te combineren met werk en kun je in jouw eigen tempo studeren. Dit kan betekenen dat je een stuk sneller jouw diploma in handen hebt. Ook hoef je niet bang te zijn dat je weinig praktijkervaring opdoet. Voor veel thuisstudies is het namelijk verplicht om ook stage te lopen. Deze stage moet je zelf zoeken, maar zo mis je dus niets aan praktijkervaring met een thuisstudie.

Online studeren
Wanneer je gaat studeren op latere leeftijd, heb je niet altijd zin om iedere dag in het klaslokaal door te brengen. Een online studie kan dan een ideale optie zijn. Niet alleen universiteiten bieden online formules aan, maar ook andere erkende studie aanbieders. Je kunt online lessen volgen en in contact komen met docenten. Zo hoef je niet iedere dag op locatie te studeren, maar studeer je gewoon vanuit huis en wanneer het jou uitkomt.

Studeren op latere leeftijd
© Pixabay.com

Cursussen
Wanneer je al een achtergrond hebt in bepaalde studierichtingen, is het vaak niet nodig om een complete studiemodule te volgen. Wil je jouw kennis en vaardigheden aanscherpen? Dan kun je losse cursussen en modules volgen op colleges en universiteiten.

Studiebegeleider
Is het al een tijd geleden dat je hebt gestudeerd of ga je op latere leeftijd voor het eerst studeren? Dan is het altijd slim om een afspraak te maken met een studiebegeleider. Een studiebegeleider kan je helpen om de juiste studie te vinden of het juiste vakkenpakket samen te stellen. Dit scheelt je heel wat speurwerk. Ook kun je jouw wensen omtrent studeren bekend maken. Wil je bijvoorbeeld meer thuiswerken en studeren? Dan kan een studiebegeleider helpen om te voorzien in deze wensen.

Je bent nooit de oud om te leren. Wil je op latere leeftijd weer gaan studeren? Dan kan dat vandaag de dag eenvoudig. Je kunt je inschrijven voor een studie op een fysieke school of universiteit, maar je kunt ook eenvoudig thuis of online studeren. Zo studeer je hoe jij het wilt en zodat je het ideaal kunt combineren met werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *